В САШ призоваха Турция да бъде изключена от НАТО

0
576

 

Турция трябва да бъде изключена от НАТО поради политиката и позицията си относно присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, заяви Даниел Пайпс, президент на Близкоизточния форум, историк и ориенталист, по TVP World.

Нарече действията на Анкара изнудване. Според ориенталистката, тя се опитва да се пазари за предимства за себе си в замяна на съгласие за разширяването на алианса. Същевременно експертът критикува всички посоки на международната политика на Турция през последните две десетилетия.

“От 1952 до 2002 г. Турция беше много добър съюзник на НАТО, но последните 20 години бяха изключително лоши. Дори съюзник. Анкара следва политика, враждебна към членове на НАТО като Гърция, тя нахлу в Сирия, заплашва Европа със сирийски мигранти, купува комплекси S-400 от Русия”.

Той изрази становището, че поради политиката и позицията на Анкара относно разширяването на НАТО Турция всъщност вече не е част от алианса.

Според него Турция, след като изрази специална позиция относно разширяването на Алианса, показа, че всъщност не е част от НАТО.

“Време е да изключим Турция от НАТО. Нека отиде в Русия, Китай и Иран. “, каза Пайпс.

По-рано стана известно, че американският президент Джо Байдън може да посредничи в преговорите с Турция за членството на Финландия и Швеция в НАТО, пише турският вестник “Милиет”. Изданието добави, че въпросът за членството на двете скандинавски държави в Алианса е разгледан в Северноатлантическия съвет. https://news.ru/