В резултат на удара на руските въздушно-космически сили в Одеса е унищожен корабът на ВМС на Украйна

0
762

В резултат на ракетна атака на руските въздушно-космически сили в нощта срещу вторник, 30 май, средният десантен кораб “Юрий Олефиренко” на ВМС на Украйна беше унищожен в пристанището на Одеса.

Това съобщи в своя телеграм канал военният кореспондент Андрей Руденко , позовавайки се на украински източници. Той отбеляза, че този кораб не е единствената цел на удара.

„В резултат на нощна атака срещу военни обекти в пристанището на Одеса е унищожен средният десантен кораб „Юрий Олефиренко“, – се казва в публикацията.

Военният комисар обясни, че в резултат на попадението е възникнал пожар на палубата на кораба, което е предизвикало детонация на боеприпасите в трюма. След това “Юрий Олефиренко” потъва.

„Има значителни загуби сред екипажа на кораба“, заявява Руденко.

Десантният кораб “Юрий Олефиренко” е построен в Полша за съветския флот и е въведен в експлоатация през 1971 г. под името SDK-137. Въоръжени с ракетни системи за многократно изстрелване с неуправляеми ракети.

Корабът премина в Украйна след разделянето на Черноморския флот през 1994 г. През 2016 г. корабът е кръстен на загиналия капитан 1-ви ранг от ВМС на Украйна.

По-рано EADaily съобщи, че през нощта на 30 май руските въздушно-космически сили са нанесли ракетна атака срещу център за вземане на решения в Киев. Според информация от неофициални източници в момента на удара в бункера на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна са се намирали десетки офицери от НАТО, съобщи eadaily.com.