Вестник на законите на Полша обяви промени в Закона за държавната служба, предвиждащи лустрация на до 40 000 държавни служители. Правилата влязоха в сила във вторник, 27 юни, съобщи полското радио RPL .

Ръководствата на държавните фирми имат срок от седмица да предоставят на Института за национална памет списъци на всички служители, родени преди 1 август 1972 г. След като получи тези списъци, Институтът за национална памет ще има пет месеца да провери данните на служителите.

„[Законът] въвежда забрана за приемане на работа на лица, работили или служили в органите на държавна сигурност през 1944-1990 г. или са били служители на тези органи, и прекратява трудовите правоотношения с тези лица“, се казва в документа.

Посоченият период е времето на съществуване на Полска народна република.

Длъжностните лица на възраст над 51 години са длъжни да подадат декларации за лустрация в 30-дневен срок, тоест до 27 юли. В противен случай трудовото правоотношение се прекратява след 15 дни.

Полското правителство каза, че мярката може да засегне около 22 000 души, около една трета от държавните служители и около 18 000 други работници.

През февруари всички завършили MGIMO бяха уволнени от Министерството на външните работи на Полша . Ръководителят на отдела Збигнев Рау каза, че това е част от процеса на декомунизация.

Тогава официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че уволнението на завършилите MGIMO от полското външно министерство е сравнимо със средновековната инквизиция.