В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СТАВА ГОРЕЩО – КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПРЕДЛАГА ПГ НА БСП ДА НАПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА

0
1444

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести решение на Изпълнителното бюро на партията парламентарната група на БСП да напусне парламента. Нинова предложи това на Националния съвет на БСП.
Националният съвет трябва да реши дали ще подкрепи предложението.
“Не да останат 20 депутати, напускаме българското Народно събрание”, предложи тя. По думите на Нинова аргументите за това са, че законодателният орган се ползва с 8 процента доверие и вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии. “Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство”, заяви Нинова. Тя отбеляза, че от партията са предложили своята алтернатива чрез алтернативен бюджет, алтернативни закони, но нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, в което се водят спорове за политики, а място, в което се водят жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само българските народни представители, но и цялото българско общество в една парламентарна република, заяви още председателят на БСП.
Нинова постави следните условия към управляващото мнозинство – избор на нова Централна избирателна комисия, отмяна на “срамните, позорни” среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнището, което беше преди гласуването от онзи ден. Започване отново на дебата за машинното гласуване, връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба – това са нашите условия и търсим вашата подкрепа, допълни Нинова.
Според нея моментът в България е изключително важен , защото се вижда колко недоволство има от последните решения на управляващите, които не касаят една или друга партия, а държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един гражданин да бъде свободен българин.
Нинова отбеляза, че управляващото мнозинство се очертава от всички партии в парламента, освен БСП, като това е било видно през нощта на гласуване на изборните промени. По думите й някои казват, че БСП е в изолация, “но когато се бориш с модела на задкулисието, няма как да не застанеш от другата страна”. Не сме в изолация, защото сме с онези български граждани, които също не одобряват този модел.
Предлага се и Националният съвет да излезе с призив към всеки българин, който милее за свободата си, за мнението си, да бъде направен общ фронт за държавата. “Общ фронт не БСП да печели изборите, не за европейски избори, а общ фронт за държавата, защото с последните решения е разградена държавността, унищожена е правовата държава, елиминираха Конституцията”, заяви Нинова. “Гласувайте за която партия искате, важното е да имате гарантиран свободен избор, гарантирани човешки права и в България да има гарантирано върховенство на закона”, обърна се Нинова към всички български граждани.
Комисия от Националния съвет ще изготви това обръщение към българския народ.
Вчера бяха взети взети решения и за коалиционната политика на БСП на евроизборите, както и за избор на главен редактор на вестник “Дума”. БТА