В Исторически музей – град Генерал Тошево официално беше открита гостуващата изложба от фототабла

0
825

На 18 февруари в Исторически музей – град Генерал Тошево официално беше открита гостуващата изложба от фототабла, представящи живота и делото на Васил Левски, на Регионален исторически музей – град Ловеч. В 21 цветни фотопостера гостите на музея могат да научат интересни факти и събития свързани с Апостола.

Точно преди 147 години Апостолът на българската свобода – Васил Левски прекрачва в безсмъртието с мечтата за чиста и свята република, и достойно бъдеще за своя народ. Безумно смел и неумолим, Васил Иванов Кунчев, както е пълното му име е предан до смърт на борбата и народното дело. Неговата храброст, находчивост и съобразителност още приживе го превръщат в легендарен герой, излязъл сякаш извън рамките на времето.

Във Васил Левски са съчетани толкова много добродетели и толкова ясни исторически прозрения, че ние и днес сме изумени пред духовното му величие. Обичта към хората у него винаги върви ръка за ръка с жертвената преданост към Родината. Апостолът може би е най-безкористната личност в нашата история, защото за свободата на милото си отечество той презря всичко лично и дребно, за да стигне до великата саможертва.

Откриването на изложбата беше предшествано от великолепния рецитал „Помним те и днес, Апостоле” на учениците от 7 „б“ клас на ИОУ „Христо Смирненски” с ръководител Красимира Тодорова.