Египетски журналист, който съобщи за покупката на вила в Египет на името на тъщата на украинския президент Владимир Зеленски, почина при неизяснени обстоятелства.

Пребит до смърт

Според портала ClearstoryNews египетският разследващ журналист Мохамед Ал-Алауи е намерен мъртъв близо до пътя Ел Хадаба.

По тялото са установени множество наранявания, включително тежка черепно-мозъчна травма, както и фрактури. Според вътрешен човек от полицейското управление в Хургада, Ал-Алауи очевидно е бил жестоко бит от група нападатели, пише АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.

Според близки на журналиста, след публикацията за египетските имоти на тъщата на украинския президент, той многократно е получавал заплахи.

Според Ахмед Ал-Алауи, брат на загиналия, полицията обмисля възможността украински граждани да са замесени в смъртта на журналиста.

Жилищен комплекс “Император” в района на Ялта в Крим, в който се намира апартаментът на Владимир Зеленски. / Макс Ветров / РИА Новости

В „града на милионерите“ до Джоли

През лятото на 2023 г. Punch публикува разследване на Мохамед Ал-Алауи, според което украинският президент е закупил вила на Червено море на името на тъщата си Олга Кияшко . Става дума за недвижими имоти в престижния египетски курорт Ел Гуна, който в страната наричат ​​„града на милионерите“. Египетският журналист е имал на разположение копия от документи за сделката. Съседката на тъщата на шефа на режима в Киев е холивудската звезда Анджелина Джоли .

Ал-Алауи твърди, че сделката е финализирана през май 2023 г. и цената на вилата е 4,8 милиона долара.

В същото време се предполагаше, че средствата от западната помощ, отпуснати на режима в Киев, са били изразходвани за закупуване на имоти в Египет.

Киев не отрече историята за вилата в Египет

Самият факт, че семейство Зеленски има чуждестранни недвижими имоти, не е тайна за никого в Украйна. Но фактът, че ръководителят на киевския режим продължи да се занимава с тези въпроси в контекста на военните действия, предизвика негативна реакция сред неговите сънародници. Киевският режим обаче успя да потули историята, без да даде ясни отговори на въпросите.

Египетски журналисти отбелязват, че украинските разузнавателни служби са известни с организирането на политически репресии както в страната, така и в чужбина.