В Добрич майки излязоха на протест срещу стипендиите за ромчета

0
1206

На протест пред общината в Добрич се събраха тази вечер родители от Добрич, за да се обявят срещу дискриминацията на българските ученици. Те заявиха, че нямат нищо против ромите да получават стипендии, но нека да са само от ромските фондове, а не от МОН, защото в бюджета на министерството парите са от всички данъкоплатци.

Нели Дойчева майка на две деца, сподели, че е вбесена заради дискриминацията. „Аз имам 340 лева майчинство и заплатата на съпруга ми и се мъчим да оцелеем с две деца. Тези стипендии се дават на тези, които са се определили като роми. И аз искам да съм ромка, защото 30 евро е стипендията за ромите, а за българчетата отличници е 35 лева“.
Дарина Вълкова сподели: „Не може за 3,50 да вземаш 30 евро, а за 5,50 – 35 лева“.
„Всички деца са равни“, заяви Боряна Георгиева. Според нея, това е дискриминация и нарушаване на Конституцията.
Десет дни ще продължат протестите. Вероятно мястото им ще бъде променено и през следващите дни ще се провеждат пред областна управа, тъй като областният управител е представител на държавата.
Майките споделиха, че имат много голяма подкрепа от цялата държава, което приятно ги е изненадало. Надявам се цялата държава да се вдигне, заяви Антоанета Иванова.  НДТ