В ДОБРИЧ ЗАПОЧНА МЕЖДУНАРОДЕН КОНГРЕС ПО СПЕЛЕОЛОГИЯ В ИЗКУСТВЕНИ КУХИНИ

0
817

 

След Рим и Кападокия, Добрич бе избран за домакин на Третия международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини. Форумът започна вчера и ще продължи да 24 май. В конгреса участват 32-ма специалисти от 14 страни –  Армения, България, Великобритания, Германия, Грузия, Израел, Италия, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия и Руската федерация. Сред тях са и световно известни учени като проф. Боаз Зузи от Израел и Нодар Бакхадзе от Грузия. Организатор на събитието е Българското пещерно дружество, със съдействието на Община Добрич и Регионалния исторически музей в града, под патронажа на Комисията по изкуствени кухини при Международния съюз по спелеология  и Балканския спелеоложки съюз и федерацията за проучване на подземни кухини “Hypogea”, Италия.

Добрич бе избран да е домакин на конгреса поради наличието на много интересни обекти в околността, както и заради най-стария пещерен манастир в Европа, който се намира в близост до с. Оногур, заяви на пресконференция организаторът Алексей Жалов от Българското пещерно дружество.

Участниците ще се запознаят с последните проучвания в подземното културно и историческо наследство. Ще бъдат изнесени 38 доклада, свързани с историческото, културно и икономическо значение на изкуствените кухини, опасностите, опазването, възстановяването им и нормите на защита, способи и средства за събиране на научна информация, картографиране, визуализация и интерпретация на получените данни. Ще бъдат представени и резултати от проучване на различни видове обекти, в зависимост от техния произход и предназначение.

Участниците ще посетят резервата “Яйлата” с откритите 102 пещерни жилища и скалната църква “Свети Константин и Елена”, нос Калиакра, скалните манастири в каньона на Суха река, Аладжа манастир, Ивановските скални църкви, труднодостъпната местност край село Оногур, където ще разгледат 3 обекта, включително най-известната и най-старата пещера. НДТ