В ДОБРИЧКИЯ ЗООПАРК ЩЕ РАЗВЪЖДАТ ЕВРОПЕЙСКИ БИЗОНИ

0
1171
В Общинското предприятие „Център за защита на природата и животните“ ще започне развъдна програма на европейски бизони, съобщи за Добрич Онлайн директорът му Християн Христов.
Той коментира, че в добричкия зоопарк в момента има един женски европейски бизон на 18 години, който все още е в полова зрялост. Християн Христов посочи,че е положил усилия за намирането на мъжки такъв, за да бъдат развъдени. От Центъра за защита на природата и животните са осъществили контакт с развъден център в Беловежки парк в Полша, с който са провели разговор за предоставяне на мъжки европейски бизон. Едрият бозайник е на 4-годишна възраст и ще бъде предоставен безвъзмездно от зоопарк в немския град Карлсруе.

Единствено трябва да бъде осигурен транспортът му до Добрич. От Швейцарското дружество “ПроЗоо-Добрич” ще подпомогнат придвижването му. Християн Христов уточни, че в момента търси най-добрата ценова оферта за транспорта на европейския бизон и затова не може да каже точна дата, на която той ще бъде в Центъра за защита на природата и животните.

„Идеята е да имаме поколение, за да продължим гена на нашата женска“, каза в заключение той.

От пресцентъра на местната администрация информираха за още добри практики между зоопарка и „Прозоо–Добрич“ от швейцарския град Шафхаузен.

В Центъра за защита на природата и животните е приключил проект, финансиран от „Прозоо–Добрич“. С дарени средства в размер на 15 000 швейцарски франка са били извършени инфраструктурни промени. С финансите са подновили 750 метра от оградата на европейския бизон и рядката порода коне на Пржевалски, ремонтирана е била тяхната къща и повдигнато нивото на настилката на площадката с цел естественото изтриване на копитата.

Дейностите са приключили за един месец и част от обитателите на Центъра за защитата и животните се радват на нови домове.

www.dobrichonline.com