В Добричка област 109 фирми са получили от Националната агенция за приходите /НАП/ разрешение за неотложни плащания от началото на обявената извънредна епидемична обстановка до края на 2020 година, съобщиха от местния офис на агенцията. Чрез този механизъм е дадена възможност да продължат нормално дейността си в текущите разходи и разплащането към служители и контрагенти фирми, които изпитват затруднения да плащат задълженията си към бюджета и имат наложен от НАП запор на банкови сметки. Заедно с това фирмите редовно превеждат към бюджета предварително договорените с НАП вноски до окончателното изчистване на натрупаното просрочено задължение, допълват от данъчната служба.
По този начин през изминалата година данъчните в Добрич са събрали просрочени задължения в размер на 4 028 935 лева, като са избегнали прилагането на крайни мерки – продажба на движимо и недвижимо имущество на фирмите, посочват от местния офис на приходната агенция.
НАП-Добрич събра през 2020 година и 1 527 625 лева от неплатени глоби към различни институции – органите на съдебната власт, КАТ, общини и други. Най-много – над 834 000 лева, са събраните средства към Министерството на околната среда и водите, информират от местния офис на агенцията./ БТА