На 21 май се навършиха 1100 години от приемането на исляма от Волжка България. Подготовката за голямата годишнина от това историческо събитие, състояло се през 922 г., започна няколко години по-рано с различни прояви и реализиране на множество инициативи, а вчера се състоя дългоочакваното му кулминационно честване.

На празничното събитие присъстваха държавници видни религиозни дейци на Русия, делегации от 76 държави. Общо основното празнично събитие в Болгар беше посетено от повече от 20 хиляди души.

Церемонията започна с театрален спектакъл на площада пред Паметния знак – инсцениран пролог, олицетворяващ пътя на исляма към Волжка България и пътя, по който вървеше Ахмед Ибн Фадлан /Ахмед ибн Фадлан ибн ал-Аббас ибн Рашид ибн Хаммад е арабски пътешественик и писател живял през първата половина на Х в. През 921 г. е изпратен от абасидския халиф на Багдад във Волжка България като религиозен сановник в състава на голяма експедиция/. След изпълненията на Татарския държавен ансамбъл за песни и танци и Казанския анцов ансамбъл , на сцената излязоха изявени гости и от техните уста се чуха поздравления в официалната част на тържеството.

Рустам Миниханов подчерта, че 1100-годишнината е значимо събитие както за Република Татарстан, така и за мюсюлманите в Русия и по света. Президентът на Татарстан благодари на върховния мюфтия на Русия Талгат Таджутдин, че е един от първите, които разработиха идеята за годишни мюсюлмански конгреси в древната земя Болгар. Рустам Миниханов благодари и на Минтимер Шаймиев и фондация ” Возрождение ” за страхотната им работа по реставрацията на ислямски паметници.

„ Всички тези компоненти позволиха на мюсюлманите от Татарстан, Русия, нашите гости да видят на какво ниво преди 1100 години на държавно ниво нашите предци са приели исляма. Искам да благодаря на всеки от вас. За нас е голяма радост, че днес сте с нас “, обърна се към присъстващите Рустам Миниханов.

След това на гостите бяха прочетени поздравителни телеграми по повод 1100-годишнината от приемането на исляма от Волжка България от името на руския президент Владимир Путин, руския премиер Михаил Мишустин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Минтимер Шаймиев отбеляза, че през 2014 г. българският историко-археологически комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Експерти от цял ​​свят признаха, че Болгар е място за доброволно приемане на исляма в най-северните територии. „ Това е нашият общ успех, достоен резултат от съвместната ни работа. Благодаря на всички, които взеха участие в това. Възраждането на древния град Болгар показа на целия свят, че ние сме народ, който пази историческото си наследство ”, подчерта държавният съветник.

Камил хазрат благодари на всички ръководители, събралите се мюфтии. „ Слава на Аллах, през 1989 г. върховният мюфтия Талгат Хазрат Таджудин отбеляза 1100-годишнината от приемането на исляма. След това събитие започна нова страница в историята на развитието на нашата религия в Русия. Християнството е официално прието от Русия през 988 г. А ислямът е официално приет през 922 г., което означава, че първата небесна религия в Русия е ислямът. Затова тази дата е много важна за всички нас. Нека Аллах да е доволен от тези, които дойдоха на този празник! “ – каза мюфтията и призова всички събрали се на мястото на историческата Катедрална джамия да прочетат обедната молитва. Участниците в тържеството направиха намаз след великия мюфтия Талгат Хазрат Таджутдин .

Честването на 1100-годишнината продължи със състезания по кореш по борба за Световната купа, концертна програма, изпълнения на лауреати от състезанието Илахий Мон и творчески екипи. Освен това, на мястото на историческия резерват, където се проведе Изге Болгар җйони, мюфтийството на Татарстан организира изложба, която представи дейността на издателството Khuzur, Комитета по стандартите на Халал, DUM RT Hajj, Фондация Waqf RT и мюсюлмански образователни институции на Татарстан.

В Казан беше положен камък в основата на Катедралната джамия, която ще побира 10 000 поклоници

На 20 май, като част от честването на 1100-годишнината от приемането на исляма от Волжка България на мястото на бъдещата Катедрална джамия в Казан се проведе тържествена церемония по поставянето на паметен камък за отбелязване на началото на изграждането й.

„ Новата джамия ще се превърне в още един религиозен символ както на Татарстан, така и на Русия като цяло! “- написа вицепремиерът на Русия Марат Хуснулинв своя телеграм канал.

bugulma-bezformata.com