В Беларус вече година е забранено поскъпването на храните

0
463
  • МВФ прогнозира инфлация от 4,7 на сто в страната
  • Въведоха максимални надценки за производители и доставчици
  • Вкарват в затвора заради скъп кашкавал

Преди година правителството в Беларус забрани ръста на цените. Експертите предупреждаваха, че последиците от това решение ще бъдат негативни, но ето, че година по-късно дефицит на стоки в магазините няма, а ръстът на цените действително се забави. Прогнозата на МВФ е, че през 2023 г. инфлацията в Беларус ще бъде само 4,7%. Излиза ли в такъв случай, че мярката се е оказала добра – противно на законите на пазара?

Постановлението, което влезе в сила в Беларус преди година, регулира цените на стоките вместо пазарните закони. С него бяха въведени максимални надценки за производители и доставчици. Така например вносителите на кафе или чай получиха правото да добавят до 30% над цената, по която са закупили продуктите, а производителите на извара – само 15%.

Разрешената надбавка при продажбата на якета е 55 на сто, при хладилниците – 50%. Това бе пътят, по който беларуското правителство реши да се бори с растящата инфлация, която през септември 2020 г. гонеше 20%.

Цените могат да растат над установените нива само с разрешение на държавните органи. А срещу нарушителите на постановлението биваха завеждани наказателни дела за “злоупотреба със служебното положение”. Известни са общо 34 такива случая, сред които попадна например зам.-управител на магазин за хранителни стоки за това, че е допуснал млякото да поскъпне над позволеното. В друг случай “фатални” се оказаха повишените цени на кашкавала. Общо за такива “провинения” са задържани 20 души.

По данни на Беларуската статистическа служба през първите 10 месеца на 2023 г. инфлацията е достигнала едва 3,6%. Прогнозата на МВФ е, че до края на годината няма да надмине 5 на сто.

Цените на “регулираните” стоки наистина са нараснали минимално – с 2%. При останалите се забелязва по-сериозен ръст: 7 на сто повишение при услугите, 10% – при алкохола и почти 50% при тютюневите изделия.

Икономистката Анастасия Лузгина казва, че твърдото регулиране на цените наистина е забавило инфлацията. Но това в известна степен би станало и без правителственото постановление, тъй като цените на енергоносителите на световния пазар намаляха съществено – а именно те бяха основният двигател на инфлацията през 2022 г. Освен това санкциите, въведени срещу Беларус за съучастието є във войната в Украйна, накараха много производители и доставчици да търсят нови пазари и логистични пътища, което изискваше допълнителни разходи и също водеше до ръст в цените. “Сега този процес вече е до голяма степен организиран – икономиката се адаптира към новите условия”, посочва Лузгина. Тя отбелязва, че след преориентацията на вноса в Беларус са започнали да идват нови, по-евтини стоки от Азия и Африка, които са заместили скъпите. “Затова до дефицит не се стигна, но асортиментът на стоките и тяхното качество се промениха”.

Преди година експертите допускаха, че въз основа на изкуственото замразяване на цените беларуската икономика ще може да функционира нормално най-много няколко месеца, но тези опасения не се оправдаха. Анастасия Лузгина обяснява това със спецификата на беларуската икономика и голямата роля на държавата в нея.

Икономистът Владимир Ковалкин не смята, че замразяването на цените е ефективно – според него ситуацията изглежда оптимистична само на хартия, а сегашната стабилност си има цена. “Удържайки цените, Лукашенко се занимава с популизъм, за който в крайна сметка ще платят данъкоплатците”, казва Ковалкин.

Минусите на “методиката”, според Ковалкин, са спад на инвестициите и намаляване на печалбата на предприятията, а в крайна сметка – деградация на икономиката. Той е убеден, че щом регулацията спре да действа, ще се стигне до феноменален ръст в цените и вероятно – до криза в цялата икономика. Той смята, че в икономиката се трупа значителен инфлационен натиск, който вече е 10-15% и още през следващата година може да се очаква рязко влошаване.

https://trud.bg/