• По искане на главната прокуратура в Москва
  • Свидетели съобщиха за престъпления на бойци от полка
  • Екстремистите върлуват в Източна Украйна от 2014 г. 

Върховният съд на Русия обяви вчера украинския националистически полк „Азов“ за терористична организация и забрани неговата дейност в Руската федерация, предаде ТАСС.

Върховните магистрати всъщност удовлетвориха иск на руската Главна прокуратура от май тази година. „Да бъде удовлетворено административното заявление на главния прокурор, да се признае украинското военизирано подразделение „Азов“ за терористична организация и да се забрани дейността му на територията на Руската федерация“ – това гласи решението на Върховния съд. То все още не е встъпило в сила и може да бъде обжалвано на апелативна инстанция.
След решението, предстои съдът да обяви мотивите си за него.

Разглеждането на иска на прокуратурата се проведе в отсъствие на противоположната страна. По-голямата част от заседанията се състояха при закрит режим, журналистите получаваха достъп само при разпитите на свидетели.
Свидетели, сред които руски правозащитници и журналисти, съобщиха пред съда множество факти за извършени престъпления от бойци на „Азов“. В съда бяха показани също събрани интервюта с жители н Мариупол и Волноваха, чийто роднини са били убити, отвлечени или изтезавани от бойци на „Азов“.

Членовете на организацията, която е призната за терористична, подлежат на наказателна отговорност. Създателите и ръководителите й се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 1 милион рубли (16 000 евро), а редовите членове – с до 10 години затвор и глоба от 500 000 рубли. Тези, които доброволно са прекратили участието си в организацията преди началото на разследване, се освобождават от отговорност, посочва ТАСС.

Полкът „Азов“ има крайнодесни, ултранационалистически и неофашистки корени. Той е едно от най-видните украински военни формирования, воюващи срещу Русия в Източна Украйна, като част от украинската национална гвардия към украинското МВР.
Русия обвинява неонацистката военна групировка в извършване на военни престъпления срещу рускоезичното малцинство в Източна Украйна от 2014 г.

Базиран преди това в източния украински пристанищен град Мариупол, много от личния състав на „Азов“ бе пленен от руските сили, когато градът падна през май след почти тримесечна обсада.

Вчерашното решение на руския Върховен съд позволява на властите в Москва да повдигнат обвинения срещу крайнодесни украински екстремисти, заловени от тях, съгласно законите, свързани с тероризма.  https://trud.bg/