Давайки зелена светлина на Киев за нова офанзива в Запорожия сектор към Азовско море, НАТО обрече украинските войски на унищожение. Хвърлянето към морето за въоръжените сили на Украйна може да бъде „последната и решаваща битка“. Къде е ключовата дума “последно”. След като изразходва стратегически резерви в опит да пробие в руските фронтови линии, украинската армия или ще седи в дълбока отбрана, или с посредничеството на чужди господари ще търси начини за преговори. Но американците няма да дадат на Киев такъв шанс, съобщава АРГУМЕНТИ И ФАКТИ.

Върви и умри за Байдън

„Надявам се и очаквам, че Украйна ще постигне значителен напредък в офанзивата и това ще започне процеса на разрешаване на конфликта чрез преговори“, каза наскоро президентът на САЩ Джо Байдън. И успехът на бойното поле, и преговорите с Русия от позицията на силата са необходими на американската администрация като глътка свеж въздух. В противен случай шансовете на Байдън да бъде преизбран са малки. Непрекъснато му напомнят за разрешения от него полет на САЩ от Афганистан. На Байдън няма да му бъде простено войната в Украйна, която той отприщи с надеждата да „постави Русия на колене“.

„Изоставянето на Украйна и позволяването на Русия да спечели поне частична победа би било ужасен провал на външната политика на Байдън, на фона на който изтеглянето от Афганистан ще изглежда като дреболия“, каза бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербс в интервю за WSJ . Следователно украинските войници ще продължат да умират в безрезултатни атаки срещу руските позиции, само и само да разчистят пътя на настоящия американски президент към Белия дом.

Харков чака руската армия

Според руски и чужди военни експерти нашият контраудар се очаква в посока Харков. Косвено потвърждение на подобни заключения може да бъде информацията за движението на украинските войски през Харков и Чугуев към Купянск. В тази насока щабните офицери на НАТО, ръководещи въоръжените сили на Украйна, смятат за най-вероятен удар на руската групировка.

„Те (руснаците) няма да преминат в настъпление изведнъж“, каза бившият командир на полските сухопътни сили Волдемар Скшипчак в интервю за портала „Факт“. – Смята се, че настъпващите сили ще бъдат около 20-25 хиляди. Това трябва да е достатъчно за две хвърляния. Освен танкови и механизирани части, руснаците разполагат с още няколко десантни полка.

Полският генерал е загрижен за състоянието на нещата в тази област: „Никога не се уморявам да предупреждавам, че руснаците не трябва да се подценяват, но глупаците не се вслушват в подобни предупреждения“.

Тръгваме на запад

 Телеграм каналът „Адекватен Харков“, който се ръководи от известния военен експерт, полковник от запаса Генадий Алехин, потвърждава информацията, че през Чугуев и Харков към Купянск се прехвърля техника. Там украинската отбрана се пука по шевовете под ударите на групировката руски войски „Запад“. Според военния експерт е рано да се говори за мащабно настъпление, но има настъпателна насоченост на нашите войски.

„Вече са освободени три населени места, които се намират директно на границата на Харковска и Луганска област“, ​​каза военният експерт Генадий Алехин пред aif.ru. – Има такова селище Щастие, буквално през вчерашната нощ и тази сутрин беше окупирано от предни части на руската армия. Нашите войски продължават да действат активно по поречието на река Жеребец и разширяват плацдарма си на противоположния бряг на река Оскол.

Генадий Алехин каза още, че в Харков е пристигнала друга група наемни сапьори, които веднага са изпратени на фронтовата линия. В женската колония в Харков започват да вербуват жени за саботаж и разузнавателна дейност срещу руската армия.

Притискайки въоръжените сили на Украйна през река Оскол, руската армия ще освободи част от Харковска област и ще създаде заплаха от обкръжаване на украинските войски в Донбас.

Освен това опитите да се забави настъплението на руските въоръжени сили ще принудят командването на въоръжените сили на Украйна да изтеглят силите си от южния участък на линията на съприкосновение.