Директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова издаде заповед № РД-01-405, с която се изменя заповед № РД-01-315/09.04.21 г. и се възстановява плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на област Добрич. Това съобщи д-р Ангелова – секретар на Областен координационен щаб, като допълни, че заповедта влиза в сила от 10.05.2021 г. „Към днешна дата заболяемостта от COVID-19 в област Добрич на 14-дневна база е 216,5 на 100 000 жители. Спадът на заболели, както и процесът на ваксиниране ни дават основание да възобновен плановия прием на пациенти в лечебните заведения за болнична медицинска помощ. Надявам се, че все повече ще намаляват заболелите и тези, които имат нужда от болнично лечение. Към момента имаме достатъчно свободни легла за пациенти с коронавирус в лечебните заведения – в МБАЛ Балчик заетите легла са 4, свободните – 14, в МБАЛ Добрич заетите легла са 61, свободните – 44. В психиатричните лечебни заведения има общо 34 легла за пациенти с корованивус, от които заетите са 9, а свободните – 25“ – коментира директорът на РЗИ.

Д-р Ангелова съобщи, че със Заповед РД-01-292/05.05.21 г. на министъра на здравеопазването на територията на област Добрич е разкрит още един временен имунизационен пункт – на територията на КК „Албена“ в СБР „Медика“. „Във връзка с изпълнение на ангажиментите към сектор „Туризъм“ е взето решение за разкриване на имунизационен кабинет, като там ще бъдат имунизирани предимно заетите лица в туристическия бранш в обектите в цялата област“ – каза директорът на РЗИ.

Д-р Ангелова съобщи още, че доставките на ваксини са регулярни и има достатъчни количества – както за имунизационните кабинети, така и за записалите се при общопрактикуващите лекари. „В понеделник предстои да направим ново разпределение на ваксини. Ползвам възможността да обърна внимание, че желаещите да се ваксинират могат да се обърнат към своя личен лекар, но могат да бъдат имунизирани и от друг общопрактикуващ лекар. Няма ограничения общопрактикуващите лекари да имунизират лица само от своята пациентска листа“ – каза д-р Ангелова. Тя добави, че имунизационните кабинети ще продължат своята работа, а от 10 май се възстановява работата и на електронния регистър, където също всеки желаещ да се ваксинира, може да се запише, като заяви и предпочитания вид ваксина – иРНК или аденовирусна. За всички пунктове се осигуряват количества от двата вида лекарствени продукти.