ВЪЗСТАНОВЕНАТА КЪЩА-МУЗЕЙ “АДРИАНА БУДЕВСКА” ЩЕ БЪДЕ И АРТ ПРОСТРАНСТВО ЗА ДЕЦА

0
726

Възстановената къща-музей “Адриана Будевска” в Добрич ще бъде и арт пространство за деца, съобщи главният уредник д-р Кремена Митева в първия ден за посещения на културната забележителност.

Родният дом на голямата българска актриса, обявен за паметник на културата, отвори днес врати с нова експозиция. Самата сграда бе реконструирана преди няколко години с подкрепата на Министерството на културата, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.

В атмосферата на театъра най-малките ученици ще могат да творят проекти за сценични декори и костюми, добави Кремена Митева. По думите й дворът на къщата ще бъде сцена за рецитации, представяне на театрални етюди, състезания по творческо четене и други прояви, които могат да увлекат малките таланти, така както десетинагодишната Адриана е драматизирала приказки пред децата на съседите.

В новата експозиция табла със снимки, подредени като в албум, припомнят началото на големия път в изкуството на Будевска – като стипендиантка в Императорското театрално училище в Москва, дебюта й на сцената на “Славянска беседа” през 1899 г. в ролята на Василиса от “Василиса Мелентиева” на Александър Островски, постъпването в трупата на “Сълза и смях”, знаменити роли в Народния театър.

Регионалният исторически музей в Добрич съхранява във фондовете си ценни ръкописи на Адриана Будевска за работата й в театъра, тетрадки с нейни стихове,  нейната библия с написана от ръката й родова хроника, корабният й билет за пътуването до Аржентина и много други артефакти, които ще бъдат представяни в изложби, каза Кремена Митева.