Призоваваме будителите, учителите, учителските колективи, родителите и гражданите на Добрич да се обединят, независимо дали са от засегнатите училища или не, да защитят правата и интересите си, както и правата на децата ни за достойно, достъпно и качествено образование.

Възнаграждението на общинските съветници е въпрос на принципи и морал. Службата в полза на обществото е безкористна кауза, произлизаща от желанието да завещаем по-добър свят на децата си. С част от решенията си на последното заседание Общинският Съвет на Добрич разочарова обществеността и затвърди пропастта, зейнала между избиратели и избранници. Това задълбочава кризата, произлизаща от липса на доверие и диалог. Мнозинството от 41 души, завишиха заплатите си с 80%, спрямо сумите в предходния съвет. Първото завишение произлиза от увеличеното работно време на председателя. Второто увеличение беше гласувано на последното заседание. Злоупотребата с власт неминуемо води до загуба на човечност и връзка с реалността. Опитът да се оправдае това самозабравяне само затвърждава неконтролируемата алчност и ненаситност. Обръщаме внимание, че въпреки вички наши призиви, въпреки всички закани и предварителни заявки, в залата не присъства нито един гражданин, който да ни подкрепи срещу това решение. Омагьосаният кръг на апатията и бездействието завлича нацията ни към неминуема гибел. Напомняме на добричлии, че са наши работодатели и от тях зависи да ни контролират, да питат, да искат и изискват. Групата на „Възраждане“ внесе предложение за създаване на Солидарен фонд за лечение на деца. Всеки месец ще отделяме средства за тази кауза, компенсирайки щетите, които нанасяме на общинския бюджет. Призоваваме и останалите общински съвестници да сторят същото!

От значителен обществен интерес е изборът на постоянен управител на „Градски Транспорт – Добрич“ ЕООД. Общинската управа се опита да ни вмени отговорност за чужди решения, взети от представители на предходния Общински Съвет и Общинска администрация. Решението на тогавашната комисия излезе 3 месеца след последното й заседание. Не прави чест на представителите на общината, които ни предоставиха невярно тълкуване на официални документи и се опитаха да ни заблудят, че още на следващия ден след заседанието на ОбС общинското дружество ще остане без управител и ще спре да обслужва линиите. Истината е, че по договор г-жа Петкова остава временен управител на „Градски Транспорт – Добрич“ ЕООД до вписване в Търговския регистър на новоизбрания постоянен управител. А това ще се случи след нова процедура, сформиране на нова комисия и нова оценка на явилите се и допуснати кандидати. Ние ще сме гарант за прозрачност и безпристрастност в целия процес. Инж. Георги Джендов е председател на ПК „Транспорт и безопасност на движението“ и като такъв ще следи всяка стъпка от въпросната процедура, предоставяйки цялата информация на обществеността в Добрич.

Изключително неприятна новина дойде от РУО – Добрич. Г-жа Светлана Василева предлага да бъде преустановен приемът след 7-ми клас в 3 добрички училища и те да бъдат преобразувани от СОУ в ОУ. По този начин половината население на Добрич от кварталите Балик, Строител, Христо Ботев, Боряни, Дружби, Димитър Ковачев ще бъдат лишени от достъп до образование. От „Възраждане“ категорично се противопоставяме на поредния опит за унищожаване и заличаване на българската просвета! Бягането от отговорност чрез закриване, ликвидиране, приватизиране, съкращения и концесии е типичен подход на управляващия ни колониален режим през последните над 3 десетилетия. По този начин проблемите не се решават, а се задълбочават. Призоваваме будителите, учителите, учителските колективи, родителите и гражданите на Добрич да се обединят, независимо дали са от засегнатите училища или не, да защитят правата и интересите си, както и правата на децата ни за достойно, достъпно и качествено образование.

В този дух няма как да не засегнем и темата с опитите за преиначаване и заличаване на българската история. Добра или лоша ние трябва да я помним, за да не повтаряме грешките и да вървим напред. Мирослав Балчев беше избрам за член на Временна комисия по предложенията за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения и други обекти с общинско значение. Той ще защитава културното и историческото ни наследство и няма да позволи гаври с него.

„Възраждане – Добрич“