Във Филипините бе регистриран първи смъртен случай извън Китай на заразен от новия коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Световната здравна организация. Става дума за китаец, роден в китайския град Ухан, където се появи първо коронавирусът.
Пациентът е бил на 44 години. Той е починал на 1 февруари, след като от 25 януари е бил изолиран в болница във Филипините, посочва ДПА. Мъжът е бил партньор на 38-годишната китайка, която беше първият случай на зараза с новия коронавирус във Филипините. Той се е разболял от тежка пневмония. В последните дни от живота си обаче бил стабилен и показвал признаци на подобрение, накрая обаче рязко се влошил и починал.
Двойката е пристигнала от Ухан във Филипините на 21 януари.

СЗО квалифицира случващото се като глобална заплаха за общественото здраве с международно значение Според последните данни общият брой на заразените в Китай достигна 14 370 души.

Новият коронавирус е заразил над 11 900 души по целия свят. Починалите са вече 304, като смъртните случаи са все в Китай и повечето са в провинция Хубей. По този повод Асошиейтедпрес предостави вчера справка за заразените по страни.
В континентален Китай са потвърдени 11 791 случая. В допълнение в Хонконг има 12, в Макао 5. В Тайланд случаите на зараза са 19, в Япония – 20, в Сингапур – 18, в Южна Корея – 12, в Тайван – 10, в Малайзия – 8, в Австралия – 7, в Германия – 8, в САЩ -8, във Франция – 6, в Канада – 4, в ОАЕ – 5, в Русия – 2, в Италия – 2, във Великобритания – 2, а с по 1 случай са Камбоджа, Финландия, Индия, Филипини, Непал, Шри Ланка, Швеция и Испания.

epa08180540 Dr. Zhang Jixian (L) oversees the arrival of meals for patients and medical staff at a hospital in Wuhan, Hubei province, China, 30 January 2020 (issued 31 January 2020). The World Health Organization (WHO) declared the novel coronavirus outbreak in China a global emergency after the numbers of cases and affected countries grew in the past days. EPA/YUAN ZHENG CHINA OUT

Броят на починалите от усложнения в следствие на зараза с новия коронавирус достигна 304 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите в Китай. 294 са смъртните случаи в Хубей, като в самия Ухан, който се намира в провинцията и от който тръгна заразата, те са 224. Другите смъртни случая са на други места в страната, включително и един в Пекин.

Втори град е под карантина. Вънчжоу, в източната част на Китай, който е и един от най-засегнатите от епидемията, наложи забрана за излизане и ограничения върху придвижването на своите над 9 милиона жители, предаде Франс прес.

Вънчжоу се намира на над 800 километра от Ухан, града, в който за първи път се появи миналия декември новият коронавирус и който де факто е под карантина от 23 февруари.

Във Вънчжоу има 265 случая на зараза. Съгласно новите мерки, обявено от местните власти, жителите на града трябва да не излизат навън. Само по един член от семейството има правото да излиза на всеки два дни за покупки. Общественият транспорт е прекъснат. Междуградските автобуси на дълги разстояния също са спрени временно. Големите пътни артерии в града са пусти. Кината и басейните са затворени. Предприятията няма да работят до 7 февруари, а училищата ще остана затворени до 1 март, съобщи БТА.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST