Вулканът Анак Кракатау изгуби над две трети от височината си

0
1788

Вулканът Анак Кракатау, предизвикал цунамито, което уби над 400 души миналата седмица в Индонезия, изгуби над две трети от височината си заради изригването, довело до тази катастрофа. Това съобщи днес официален източник, предаде Франс прес.
Според наблюдения на индонезийската агенция по вулканология Анак Кракатау, висок 338 метра преди, вече се издига едва на 110 метра.

Част от кратера се е срутила в океана след изригването, предизвикало цунами. По изчисления на индонезийската агенция във водите са паднали между 150 и 180 милиона кубични метра скални маси.
Сателитни снимки, заснети преди бедствието и след него от Японската космическа агенция, показват, че морските дълбини са погълнали два кубични километра от вулканичния остров, на който се намира Анак Кракатау.
Днес – седмица след трагедията, хиляди индонезийски мюсюлмани се събраха в местността Пандегланг, засегната най-силно, за да почетат паметта на жертвите.
“Моля се за пострадалите – да получат подкрепа и да се въоръжат с търпение. Моля се освен това правителството незабавно да ни подпомогне във възстановяването, да ни осигури дрехи и храна, или най-малкото морална подкрепа”, обясни пред АФП Диан Росдиана.

Най-малко 426 души са загинали в катастрофата, сочат данни на властите.
Анак Кракатау все още тътне глухо и поради опасения от ново цунами над 40 000 души са евакуирани от околностите, добавя агенцията.
Заплахата от повторно цунами не е голяма, смята обаче шефът на индонезийския център за предотвратяване на вулканични и геологически катастрофи Антониус Пурбо, цитиран от ТАСС.
В Индонезия днес има 127 активни вулкана, 7 от които активно изригват, напомня агенцията. В четвъртък индонезийските власти повишиха степента на опасност от Анак Кракатау, разшириха и закритата за достъп зона около вулкана.
Индонезийският архипелаг – най-големият в света, включващ 18 000 острови и островчета, е формиран на мястото, където се срещат три големи тектонични плочи – индо-тихоокеанската, австралийската и евразийската. Държавата е разположена в “огнения пояс”, опасващ Тихия океан – зона на силна сеизмична активност.  http://www.bta.bg

  1. Долините на смъртта – зловещите места
  2. СЕИЗМОЛОЗИТЕ В ШОК: Цялата Земя се е тресяла едновременно на 11 ноември, няма обяснение
  3. Етна отново изригна /видео/
  4. 10 души загинаха след убийствения трус до остров Бали, хората се разбягали в ужас
  5. CNN: Вулканът Килауеа вече реве като излитащ самолет, местните тръпнат в очакване на катастрофалното изригване (ВИДЕО)
  6. ВСИЧКО НЕ ТЕМА ВУЛКАНИ