ВРЕМЕ ЗА ИЗКУСТВО – ВТОРИ ПЛЕНЕР ПО ЖИВОПИС „БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА“ В СЕЛО КРАСЕН

0
2006

 

От 26 юни и до 2 юли в село Красен се проведе второто поредно издание на Пленер по живопис “Бялата лястовица”. В рамките на една седмица осем изявени художници от цяла България се събраха на мястото, където преди малко повече от 100 години е преподавал и творил големият Йордан Йовков. Идеята на пленера е именитите майсторите да пресъздадат с четка в ръка по един великолепен и неповторим начин своите виждания за това магнетично място, изобразявайки ги на художественото платно.

В първия ден от пленера Деница Тодорова от Силистра, Боян Янев от Варна, Георги Андонов от Кюстендил, Данаил Атанасов от Перник, Георги Атанасов, Христо Константинов и Божидар Тонев – и тримата от Добрич и Николина Джановска от Велико Търново обиколиха и най-затънтените местенца в село Красен и близките околности. Стигнаха дори до язовир Дрян и запечатаха най-интересните места – от старата църква, през Филиповата кръчма до някоя стара и порутена къща. След това започнаха да творят.

Художниците бяха настанени в уютния къмпинг на село Красен, където в ранните утрини и късните следобеди майсторите на четката и боите рисуват, а видяното оживява в картините им. През тази година гостите успяха да се порадват и на новата придобивка на къмпинга – барбекюто, а любезният домакин – в лицето на кмета на село Красен Тошко Тачев, оказа безрезервна подкрепа във всяко едно отношение на всеки един от участниците в пленера.

На 2 юли всички произведения на художниците бяха изложени в НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево, като изложбата ще остане наредена близо три седмици и всеки жител и гост на града ще може да се наслади на прекрасните творения.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST