ВОЛТ е представен в Европарламента

0
841

Почти 500 000 души гласуваха за първата общоевропейска партия

Партия „Волт“ ще има свой представител в Европейския парламент. Първата общоевропейска формация, която е сочена за приятната изненада на отминалите избори, ще бъде представена в Брюксел от германеца Дамиан Бьозeлагер . Той е един от тримата основатели на партията, чиято цел е чрез визионерските си идеи да реформират Европа. „Волт“ вярва, че това може да стане чрез федерализиране на ЕС, осигуряване на висок стандарт на живот, дигитализация и развитие на семейния и микро бизнес.

Крайните резултати от преброяването на гласовете в целия съюз показват, че макар и млада партия, „Волт“ е получила гласовете на около 480 000 европейци. „Волт“ се яви в 8 държави на тези избори – България, Германия, Холандия, Испания, Белгия, Швеция, Люксембург и Великобритания (Лондон). Анализатори посочват, че подобна подкрепа е достатъчно показателна за потенциала на проекта и солидна основа за бъдещо развитие.

Данните показват още, че все повече млади и образовани граждани припознават „Волт“ за свой представител в политиката. Статистиката е категорична, че това са проевропейско насочени хора, които вярват в обединена и силна Европа, която защитава хуманните и демократични ценности. Тяхната позиция е в отговор на все по-кресливите популисти, които искат да отслабят Европа, давайки предимство на големите ни световни конкуренти – САЩ, Русия и Китай.

За 2 години „Волт“ прерасна от Фейсбук страница до партия с над 31 организации в Европа. През този кратък период предизвика сериозен интерес в редица държави, сред които и България.

У нас партията наложи няколко уникални елемента в листата си. За първи път се взаимства европейския принцип да се редуват мъж – жена от първото до последното място. Историческо за страната ни беше и включването сред кандидатите на чужденец. Това е холандецът Дани Ван Сантен, който от 3 години работи и живее в София, а съвсем скоро се ожени за българската си приятелка. Сред останалите предложения на „Волт България“ бяха утвърдени адвокати по европейско правосъдие като Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев. В листата имаше също така предприемачи, експерт в Европейския парламент като Златимира Цолова, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер.

„Волт България“ благодари за подкрепата на всички, които я припознаха като алтернатива на досегашния модел на управление и гласуваха за нас. Продължаваме активната политическа дейност, насочвайки усилията си към местния вот, който ще се проведе на есен. Надявам се все повече българи да чуят за „Волт“ и припознаят нашите политики и кауза“, заяви лидерът на „Волт България“ – Настимир Ананиев.