Военният кореспондент Владлен Татарски загина след експлозия на статуетка при турористичен акт в Санкт Петербург, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свои източници. Според канала Telegram “112” един човек е загинал, 16 посетители са ранени. Един човек е хоспитализиран в критично състояние. Органите на реда в града отбелязват, че мощността на взривното устройство е над 200 грама тротил.

Телеграм каналът Mash съобщава, че момиче е занесло бомбата на среща с военниякореспондент. Тя е скрила взрива във фигурка, която е дала на Татарски. Съобщава се, че Татарски е планирал да проведе среща в кафене в Санкт Петербург за това как да се докладва от горещи точки, “докато е под градушка от куршуми”.

На 2 април кафенето на Университетската набережна в Санкт Петербург беше взривено. Според Readovka в този момент институцията е била домакин на рецитал на военния комисар и писател Владлен Татарски. Кадри от мястото на инцидента са публикувани в интернет. Според канала Fontanka Telegram кафенето е принадлежало на бизнесмен, свързан с ЧВК Вагнер на Евгений Пригожин. Сега дискусионният клуб Cyber ​​​​Z Front се събира там постоянно.

 

Видео се появи секунди преди смъртта на Татарски в резултат на експлозия в кафене
Секунди преди експлозията в кафене в Санкт Петербург на 2 април се появи видео, показващо момента на връчване на статуетка на загиналия военен кореспондент и блогър Владлен Татарски. Предполага се, че в нея е било поставено взривното устройство.

 

“Тук. Злато. Миньор в каска. Страхотно”, каза Татарски.

Известно е, че творческа среща се проведе в ресторанта близо до Татарски. Преди това взривно устройство избухна близо до сцената.

Татарски беше убит при експлозия в кафене Street Bar на Университетска набережна. Според службите за спешна помощ 17 души също са ранени при инцидента, включително дете.

Владлен Татарски е псевдонимът на блогъра Максим Фомин. Той придоби известност от началото на специалната военна операция (СВО) на Русия за защита на Донбас. Фомин ежедневно записва видеоклипове, наречени „Вечерен Владлен“ с аналитичен анализ на хода на спецоперацията и дава съвети на мобилизираните.

Освен това той заснема репортаж от Кремъл, където присъства по време на речта на руския президент Владимир Путин по повод влизането в състава на Русия на териториите на Луганската и Донецката народни републики, Херсонската и Запорожката област.

Според “Известия” неизвестна жена се издирва за атентата в ресторант на остров Василиевски. Органите на реда уточниха, че мощността на взрива е над 200 г тротил. https://iz.ru/