ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ НАВРЕМЕ, ВЪПРЕКИ ЗАКЪСНЕНИЕТО

0
1670

 

Проектът за водния цикъл ще приключи навреме, въпреки закъсненията в отделните дейности. Това обяви ръководителят на Интегрирания проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза 1,  инж. Живко Неделев по време на пресконференция относно прогреса на дейностите по проекта.

Най-голямо е закъснението по Пречиствателната станция за отпадни води – 41 дни. Обобщеният прогрес за целия обект, който е разделен на 42 подобекта, е 60,5 %, а усвоените средства са 38,45 на сто. Според представителя на изпълнителя – обединение „ГИС Аква Бг”, в началото закъснението било породено от леки неразбории с „Енерго про”. Това обаче не е критично, защото през зимните месеци не са планирани много дейности и закъснението ще бъде наваксано през пролетните месеци. Ще успеем да се справим в срок със задачата, който е до края на август 2019 г., заяви Христо Атанасов от „ГИС Аква Бг”.

По Лот 1, който  предвижда изграждане на канализационни колектори с дължина 6, 46 км и съпътстващ водопровод  с дължина 4, 33 км, през лятото е подписан договор със сдружение „Свежест 2018”. В момента работният проект се съгласува. Очаква се строителят да започне работа в началото на март, каза инж. Неделев.

По Лот 2 изпълнител на дейностите е „Хидрострой” АД. До края на ноември се отчита изпълнение на водопроводната мрежа с дължина 32 265 метра, което е около 71 %. Направени са и 2013 домови отколонения. В момента на работната площадка работят 12 екипа. Закъснението според линейния график е 14 дни. Срокът за изпълнение съгласно договора е 7 юни 2019 г.

При Лот 3 изпълнението до момента е 83%. Дейностите се извършват от  обединение „Добротица 2016”, а в момента работят 9 екипа. Отчетено е 19 дни закъснение от линейния график, но то не е критично и изпълнителят ще може да приключи до май 2019 , когато е крайният срок, увери инж. Неделев.

Представителят на „Хидрострой” Владимир Навчев сподели за проблемите, които имат, свързани с липсата на подземен кадастър. Непрекъснато се сблъскаме с търсене на сградни отклонения, които трябва да бъдат захранени по новия водопровод. В същото време на много места има тръби до даден блок или къща, които никой не може да каже откъде минават и често се стига до аварии.  Те трябва да бъдат отстранени и това забавя допълнително работата. Въпреки трудностите успяваме да се справим, каза Навчев. НДТ