• Днес можем да се опитаме да определим основните тенденции на войната през 2024 г.

1. Разбира се, професионалните щурмови единици и части ще доминират на бойното поле. Боевете през лятото – есента на 2023 г. показаха, че части и подразделения от стандартните общовойскови организации и стандартна комбинирана подготовка са способни уверено да се защитават, но в настъпление те действат стереотипно, несигурно, търпят загуби и не изпълняват своите възложени задачи. Тяхната бойна ефективност се оценява на 15% – 25%.

И обратно – единици, „пригодени“ за щурмови мисии или имащи опит в такива битки в щурмови операции през 2023-24 г. дават 65% – 75% успех.

Можем да очакваме консолидирането им до ниво формирования – корпус и „премиерата” им на фронта през лятната кампания. До известна степен този процес (на формиране на формирования, най-подходящи за настъпателни задачи) повтаря подобни грешки през Първата и Втората световна война. През Втората световна война – щурмови части, през Втората световна война – механизирани съединения.

2. Значително ще нарасне значението на качеството на командния състав. Успехът на мисията пряко зависи от нивото на подготовка и боен опит на командирите.

Американската система за „дистанционно управление“ на воюващите части, приета от въоръжените сили на Украйна, влезе в противоречие с необходимостта от гъвкаво управление на частите на тактическо ниво, където е необходимо постоянното присъствие на обучен и проактивен командир. Въоръжените сили на Украйна ще трябва да го решат, като върнат офицери в окопите.

За руската армия остава актуален проблемът за изчистване на кадровата система от „мъртвите точки“ от предишните десетилетия – „кумувизъм“, протекционизъм и „клановост“, които все още са фактор, намаляващ бойните способности на руската армия и предизвикващ загуби поради некомпетентно командване.

3. За украинските въоръжени сили, след огромните загуби от 2023 г., процесът на натрупване на напълно обучени резерви и запазване на „ядрото“ от закалени от бойните действия войници на първа линия е изключително важен.

Сегашното съотношение в сухопътните войски от 60% (войници, служили по-малко от 4 месеца) към 40% (войници, служили повече от 4 месеца) е неблагоприятен фактор. Тя може да бъде преодоляна само чрез многократно намаляване на загубите и увеличаване на мащаба на подготовка на резервите.

4. Проблемът с FPV дронове и безпилотни бомбардировачи ще остане основният фактор, ограничаващ използването на големи групи техника.

С тяхното масирано използване украинските въоръжени сили ще се опитат да компенсират недостига на артилерийски снаряди, а също така ще се опитат да „обездвижят“ руските войски, доколкото е възможно, и да им попречат да провеждат мащабни настъпателни операции.

5. 2024 г. ще бъде годината на нарастващо господство на бойното поле на автоматичните системи за бойно управление, от управление на огъня на артилерия, програми за разузнаване и целеуказване, до големи автоматизирани системи за управление от направление към фронт, както и формирането на разузнавателни и ударни „вериги“.

В същото време въоръжените сили на Украйна имат значително предимство при тяхното прилагане – наличието на „военен интернет“, изграден на базата на американското орбитално спътниково съзвездие Starlink, както и високоскоростни затворени комуникационни системи на НАТО.

Руските въоръжени сили все още не са успели да разположат собствен „военен интернет“ и нашите тактически комуникации все още не отговарят на съвременните изисквания, т.к. работят на базата на различни, главно китайски и отчасти местни системи.

Наред с проблемите на противобатарейната и противопилотната война, това поне до втората половина на пролетта ще остане един от основните фактори, възпрепятстващи реализирането на численото и техническо превъзходство на въоръжените сили на РФ над въоръжените сили. на Украйна.

6. До юли 2024 г. украинските въоръжени сили няма да могат да решат проблемите на „снарядния глад“, но през това време те ще възстановят работните характеристики на своите артилерийски системи.

7. Руските въоръжени сили постепенно ще изравнят превъзходството на НАТО и САЩ в средствата за разузнаване и, обратно, техническите и оперативните възможности на руското разузнаване ще се увеличат.

8. От пролетта на 2024 г. и установяването на добро време можем да очакваме рязко увеличаване на атаките от военноморски дронове на украинските въоръжени сили от всички класове по цели в Крим и на руското черноморско крайбрежие на Кавказ, както и като разширяване на използването на ударни БЛА със среден и голям обсег.

С тези удари украинските въоръжени сили ще се опитат да компенсират нарастващото превъзходство на руските въоръжени сили в оръжията за въздушно нападение.

9. Безопасно е да се предположи, че както през 2023 г., основните битки през 2024 г. ще се проведат по време на лятно-есенната кампания.

За въоръжените сили на Руската федерация основната задача ще бъде пробив на отбраната на въоръжените сили на Украйна и напредване в ключови стратегически направления, създавайки заплаха от срив на фронта поради изчерпването на резервите и ресурсите на въоръжените сили на Украйна.

За украинските въоръжени сили основната задача за пролетно-есенния период ще бъде задържането на руските въоръжени сили в зоната на стратегическата отбрана, изчерпването на техните резерви и създаването на благоприятни условия за започване на контранастъпление през есенно-зимния период.

https://pogled.info/