КОГАТО В ПАРТНЬОРИТЕ МЕЧКАТА ИГРАЕ…: САЩ затвориха втора крупна банка в рамките на последните три дни

0
402

В САЩ затвориха втора крупна банка в рамките на последните три дни – нюйоркската Signature Bank, съобщава вестник The New York Times, като се позовава на изявление от министъра на финансите Джанет Йелън, председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл и председателя на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите Мартин Грюнберг.

“Обявяваме освобождаване от системен риск за базираната в Ню Йорк Signature Bank, която днес беше затворена от държавата“, се казва в документите за фалит на базираната в Калифорния Silicon Valley Bank.

Отбелязва се, че всички инвеститори на нюйоркската банка ще получат достъп до своите депозити, както в случая при Silicon Valley Bank. Клиентите на калифорнийските банки ще могат да получат средствата си от 13 март.

Решението да се въведе външно управление на Signature Bank е изненадало дори мениджърите на институцията, които са научили за това малко преди публичната обява, съобщава на свой ред Bloomberg. Според източник на агенцията на 10 март от банката са изтеглени множество депозити, но към 12 март ситуацията се е стабилизирала.

Калифорнийските регулатори затвориха Silicon Valley Bank (SVB) на 10 март. Това беше най-големият банков фалит в САЩ от финансовата криза през 2008 г. Той е свързан с повишаване на ключов лихвен процент, което доведе до обезценяване на активите в балансите на много финансови институции. Банките са загубили 620 милиарда долара миналата година, според данни на Федерална корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Фалитът на SVB предизвика опасения, че други американски банки може да изпитат проблеми. На този фон пазарът изхвърли акциите на подобни SVB банки – First Republic, Signature Bank и Western Alliance. Много от тези институции обслужват клиенти за първи път и имат инвестиционни портфейли, подобни на тези на SVB.

https://www.focus-news.net/