Вицепремиерът Асен Василев неволно призна на пресконференцията на партията му Продължаваме промяната, че действително България изнася оръжия за Украйна, но не под формата на дарения. А ПП ще гласува “за” тях, когато темата стигне до пленарната зала на НС. Решението за това е било взето на първото заседание на изпълнителния съвет на формацията, все още нерегистрирана от съда. 

Партията за първи път обявява позицията си по темата. Тя е подкрепена от ИТН и ДБ. Четвъртият коалиционен партньор – БСП, е твърдо против предоставянето на оръжия за Киев.

А признанието на Василев се случи в контекста на отговора му за туроператорите, които се вдигнаха на бунт заради украинските бежанци и пречките пред руските туристи. Василев обясни, че след като България е била поставена в списъка на Москва като вражеска страна, няма защо да се чакат руски туристи у нас:

“Защо сме в този списък, питайте Москва! Като това се случи много преди да започнем да изнасяме оръжия…”, каза Василев, с което разкри и уж строго пазената от коалиционната му партньорка Корнелия Нинова тайна, че ВМЗ-Сопот товари със самолети за Полша, а от там – за Украйна, свое производство. 

Иначе Василев каза: “Имаме си украински (туристи – б.р.)”.

И скастри протестиращите днес превозвачи, че всъщност искали да не плащат тол такси. “Ще плащат”, отсече той.

https://lupa.bg/