• 48-годишната Виолета Иванова обиколи света с мотор. Сама. Водена от своята страст към моторите и преди всичко желанието и да вдъхнови дъщерите си и  всички хора по света, че могат да сбъднат мечтите си с много воля, упоритост, смелост. И най-важното – никога да не се отказват!

Виолета е майка на две дъщери, психолог, дълги години е работила като мениджър “Човешки ресурси”. Тя е президент на WIMA – Международната организация на жените-мотористи в България. Родена е във Варна, живее в София със семейството. От 12 години пътува с мотора си “Харлей Дейвидсън” на далечни разстояния, а скоро завърши и околосветското и пътешествие. Моторът и е произведен 2015 година, модел Fat Bob  (“Дебелия Боб”) – наричан така заради дебелата си предна гума. Виолета го нарича галено Борис. “Това е третият ми мотор и всички имаха имена. Харесвам името Борис и тъй като имам две дъщери, а нямам син – реших, че това ще бъде името на моя верен приятел – моторът ми. А носи буква от името на мама, която не е фен на моторите и се тревожи за мен” .Наскоро излезе от печат първата и книга “С милостта на Кали”, в която тя описва подготовката за пътуването, препятствията, които преодолява.

Първоначалните ѝ планове през 2018 година са да обиколи света за времето между 6-8 месеца, но това не се случва заради много препятствия, които преодолява Виолета по пътищата на континентите. На практика затваря кръга след 9 месеца, но в рамките на 4 години. “Точно тези препятствия ме накараха да съм още по-целеустремена и да не се отказвам. Защото често правим това по пътя към мечтите си, когато срещнем трудности си казваме, че не е било писано. В моята глава никога не е стоял вариант да се откажа. Знаех, че всичко е въпрос на време” – казва Виолета.

Смелата българка, подкрепяна от семейството, поставя началото на своето световно пътешествие през 2019 година, като плановете ѝ са да го приключи в края на годината, но едва тази година преди месец и половина затвори кръга около света. Причините? Виолета катастрофира с мотора си в Индия и си чупи ръката и челюстта. “Това ме забави с 3 месеца, защото трябваше да изчакам счупената ми китка и челюстта да се възстановят”. Веднага след това обаче се връща в Индия и потегля отново, за да стигне до Нова Зеландия и Австралия. По пътя се налага моторът да бъде транспортиран с кораб между континентите, като “успях да убедя представителството на австралийския клон на “Харлей Дейвидсън” да ми дадат временно техен мотор и да ми помогнат, а моят мотор през това време почти 3 месеца пътуваше между Азия и Южна Америка. Това беше планирано техническо прекъсване – докато моторът ми пътува, да мога да се върна в къщи за Коледа и да бъда със семейството си”.

Виолета стига до Южна Америка, където в Чили посреща мотора си и продължава с него. “Планът ми беше да тръгна от Чили и Южна Америка и да стигна до Канада, с което да затворя кръга на света, прибирайки се обратно  към Европа”. В началото на 2020 година обаче, когато е в Колумбия,  започва Covid пандемията и тя е принудена да чака границите да бъдат отворени. Светът обаче вече е затворен и тогава българското посолство в Бразилия помага на Виолета да се върне в България, когато това е истинско предизвикателство.

 “Моторът ми остана 1 година в Колумбия, защото се надявах, че светът ще се отвори отново. Но това се проточи в рамките на 3 години. Първите 2 години всичко беше затворено в Северна Америка. След това дойдоха и проблемите със средствата, защото по време на пандемията не беше лесно човек да изкарва пари, за да си позволи подобно пътешествие” – казва смелата пътешественичка.

В началото на настоящата година Виолета успява да съобрази и обедини времето, отворените граници и средствата, за да завърши обиколката на света преди месец и половина. С Борис  преминават през 70 държави. “Остава ни голямото предизвикателство Африка, континентът, който е предизвикателство не само за мен, а за всички пътешественици. Африка е следващия ми голям план, все още се подготвям, изучавам маршрути и пр., но ще отида. За хората, които смятат, че 70 държави са много, ще кажа, че официално признатите територии по цялата земя са над 193, ако включим и малки територии със спорен статут, или неофициално признати за държави – стават над 200. Така, че имаме много още да обикаляме” – казва с усмивка Виолета.

Във всички държави по света българката е посрещана изключително дружелюбно. Казва, че лично за нея това е най-голямото откритие, че хората навсякъде са добри. “И ако и ти се отнасяш към тях като  към добри хора, при 99,9 % реакцията е същата. Натрупах впечатления за няколко живота. Трудно ми е да кажа коя държава ме е впечатлила най-много. Във всяка една от посетените с Борис държави имахме много, много приключения“.  Изключително впечатлена е от Индия, Непал, Тайланд, Перу. Откритие за нея е Малайзия, където и сега има много приятели и е категорична, че отново ще се върне някой ден. Както и в Колумбия, защото заради пандемията не успява да я разгледа. “Знам, че ме зове и ме очаква и това място”. Докато пътува през Централна и Северна Америка също се среща и оставя много нови приятели.

Сигурно се питате откъде идва тази страст към моторите при Виолета? Трудно и е да си спомни кога за първи път се появява желанието и да кара мотор. На 18 години обаче вече е осъзнала, че иска да има мотор. Започва да кара доста по-късно – едва на 36 години, когато взема и книжка за управление на мотор. Един от братята на баща ѝ също е имал мотор и то същия като нейния, дядо и също е бил собственик на  мотор. “Вероятно там някъде в миналото се е зародила тази моя страст към моторите. Съпругът ми също е моторист, той има книжка много преди мен, но двамата заедно в рамките на една година започнахме да караме и си купихме първите мотори, а сега покрай нас и децата започват да имат такава страст. Наблюдавам същото чувство и при брат ми и неговите деца” .

Виолета успява да “зарази” всички членове на семейството си, роднини  приятели  със своята страст към моторите. “За мен карането на мотор е начин да изразиш себе си, начин да намериш един  различен вид свобода. И това не е само мое мнение, споделят го много мотористи, защото за нас това е начин на живот”.

Наскоро като президент на българската дивизия на Международната организация на жените-мотористи, която обединява 3000 жени по света, е участвала в годишното събитие, проведено във Франция. Впечатлена е от дама, която е получила своята книжка за управление на мотор на 70 години! “Така че никога не е късно да реализираш мечтите си и никога да не се отказваш от тях” – категорична е Виолета.

Моето послание е много над  това да управлявам една двуколесна машина. Става въпрос за това наистина човек да бъде смел, да мечтае, да не се бои да опита да постигне мечтите си, защото никога няма гаранции за успех. Но пък ако не опиташ няма как да знаеш дали изобщо си имал шанс да постигнеш това, което си мечтал!”

Изпитвала ли е страх, несигурност, моменти на паника обикаляйки света? Много пъти, но никога не е мислила да спре и да не продължи пътя си.  “Неведнъж ми се е искало да съм у дома при семейството си, да прегърна децата си, липсваха ми близките, приятелите, кучето ми липсваше. Но мисъл да се откажа и да приключа пътуването си никога не ме е спохождала. Защото, колкото и трудно да ми се струваше в дадени моменти, си казвах: Това е мисия и аз трябва да я завърша! Когато пресякох българската граница на Кулата, се обади дъщеря ми и каза: Мамо, не мога да повярвам, че най-сетне приключи твоята мисия! Защо 4 години всички около мен живяхме с идеята, че това предстои и трябва да бъде завършено! Най-важното е да не се отказваш. Когато имаш мечти трябва да се бориш за тях“.

Виолета Иванова написва и първата си книга, която обхваща приключенията с Борис около света, подготовката за самото пътуване, пробите и грешките на начинаещия пътешественик. Хилядите си впечатления и приключения по света ще допълни още в 3 книги.

Основното послание в тази бъдеща поредица  е, че мечтите се сбъдват, когато си достатъчно смел, за да направиш първата крачка, никога да не се отказваш, а да се бориш за тях!

Виолета Иванова е истински вдъхновител и мотиватор за всеки един от нас с преодолените трудности и предизвикателства, обикаляйки сама земното кълбо.

Българката, която доказа на света, че няма невъзможни пътища, когато следваш мечтите си!

https://bnr.bg/