Визите за българите ще отпаднат при намаляване на процента на отказите, посочи посланикът на САЩ Ерик Рубин

0
934

За да се присъедини България към Програмата за отпадане на визите, има две възможности и първата е да се намали процентът на отказите, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин на пресконференция в Добрич. По думите му максималният дял на откази е три процента, а в момента България е с 13 процента откази.
Бих искал да подчертая, че има определен тип визи, при които одобряването е 100 процента – студентските или визи, свързани с програми за обмен, както и работните, добави дипломатът. посланик Рубин поясни, че посолството се опитва да разшири кръга на хората като издава десетгодишни визи, а подновяването за пътуващите, които вече са имали издадени визи, да става автоматично, без да се явяват повторно на интервю. Другата възможност България да се присъедини към Програмата за отпадане на визите е нашият Конгрес да промени закона, но мисля, че това няма да се случи. Така или иначе, ние продължаваме да работим по въпроса с визите, защото разбираме, че това е един от основните приоритети за България, каза Ерик Рубин.

Посланикът на САЩ посети дестилерия за етерични масла в Добрич – най-голямата американска инвестиция в региона, и се срещна с бизнесмени.
Ерик Рубин посочи, че в разговор с кмета на Добрич Йордан Йорданов са очертали възможности за съвместни проекти за чиста енергия, за подобряване на инфраструктурата в града, на качеството на атмосферния въздух и други.

„Абсолютно съм съгласен с г-н кмета, че имаме едно силно партньорство и ще има още много бъдещи възможности, които можем да усвоим между България и САЩ. Изпълнен съм с оптимизъм и всичко, което зависи от американското посолство, за да постигнем по-нататъшно разширяване на партньорството си, ще го направим“, заяви Н. Пр. Ерик Рубин.

Източник: БТА, Снимкa: dobrichonline