• Кадрите от битката са записани от екшън камера, прикрепена към бронежилетката му

 

Армията на ДНР разпространи кадри от битката в горски масив край Горловка, където днес две групи от специалните части на Въоръжените сили на Украйна в състав от 10 и 12 души се опитали да проникнат на територията на ДНР.

Бойците от ДНР бяха принудени да открият огън, за да предотвратят нахлуването и най-малко двама от настъпващите били убити, а трима ранени бойци и беше принуден да отстъпи.

Кадрите от битката са записани от екшън камера, прикрепена към бронежилетката на един от украинските бойци.

Същевременно официалният представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин разясни на брифинг какво точно се е случило.

В посока Горловка военнослужещите от НМ ДНР спряха опит на вражеска диверсионна група да проникне на територията на Донецката народна република.

В горския масив край с. Железная балка, недалеч от Горловка, бойци от армията на ДНР са  засекли движението на две групи от специални части на Въоръжените сили на Украйна в състав от 10 и 12 души.

Бойците от ДНР открили огън от щатните си оръжия, убили най-малко двама и ранили трима украински командоси, а останалите били принудени да отстъпят.

Според разузнаването на ДНР диверсантите са планирали да взривят контейнер с хлор на територията на пречиствателна станция край град Горловка.

На мястото на сблъсъка са открити чуждестранни лични предпазни средства и боеприпаси, както и екшън камера, монтирана върху бронежилетка. Очевидно с помощта на нея бойците е трябвало да предоставят на ръководството си потвърждение за изпълнението на задачата.

Малко преди сблъсъка засякохме разговорите на диверсанти на полски. По-рано съобщавахме за участието на полски наемници на страната на украинските бойци, заяви Басурин.

Освен това, по информация, получена от Министерството на държавната сигурност на ДНР, днес около 4.00 часа сутринта в град Горловка група украински диверсанти са направили опит да взривят резервоар за съхранение на амоняк в завод “Стирол”. При нападението е ранен охранител на предприятието, който разкрил групата диверсанти. Оказана му е медицинска помощ, няма опасност за живота му, уточни Басурин.

Същевременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна не подготвя никакви офанзивни операции в Донбас. Той написа за това в Twitter, предава УНИАН.

„Категорично опровергаваме докладите на руската пропаганда за предполагаеми настъпателни операции на Украйна или саботаж в химическата индустрия. Украйна не извършва и не планира подобни действия в Донбас. Ние сме изцяло ангажирани с изключително дипломатическо уреждане, на конфликта“, каза Кулеба.

Продължават обаче да постъпват информации за обстрели и въоръжени сблъсъци по цялата фронтова линия.

В гр. Днепър бе спасен украински войник, който беше ранен при вражески обстрел на фронтовата линия в четвъртък. Той е получил множество наранявания – мина избухнала близо до него.

Мината избухнала точно до боеца и шрапнел пронизал тялото и лицето му и е имало реална опасност той да загуби зрението си, съобщава украинския тв канал ТСН.

21-годишният войник е бил докаран с хеликоптер от Авдеевка. В рамките на час и половина той е бил в реанимацията на районната болница, където лекари му спасили живота. По-късно офталмолозите са успели да запазят и зрението му.

https://blitz.bg/