В северната част на Бахмут, щурмовите отряди на ЧВК “Вагнер“ са завършили зачистката на Ступка и са влезли в квартал Илиновка, пише “Рибар“ в сводката си за бойните действия в най-горещата точка на руско-украинската война към 27 февруари вечерта.

От Telegram-канала отбелязват, че както се е видяло веднага, взривяването на язовирната стена не e оказало влияние върху задържането на руските части, до известна степен дори е помогнало за напредването им в Бахмут.

В северозападната част на театъра на бойните действия, щурмовите отряди на ЧВК “Вагнер” са осигурили контрола над язовир Берховски. На запад от Дубово-Василевка остатъците от украинските въоръжени сили се опитват да контраатакуват, но без успех, отбелязват военните кореспонденти. В самото село през последните два дни не са наблюдавани активни боеве след изтеглянето на силите на 46-ти отряд от Дубово-Василевка.

Според информацията, сега ВСУ се опитват активно да разширят плацдарма около линията Григоровка-Богдановка, където са разположени оръдия и реактивна артилерия. С огнева подкрепа украинските формирования многократно са опитвали да атакуват, но всички атаки са били отбити.

На юг има леко напредване на “вагнеровците” край Мариуполското гробище в района на Будьоновка. Също така в Собачевка продължава щурмът на жилищни райони, където са се укрепили ВСУ.

На югозапад се водят ожесточени битки в покрайнините на Красное и по пътя за Константиновка.

Както отбелязва “Рибар“, евакуацията на ранените е затруднена от липсата на снабдителни пътища и липсата на превозни средства. Освен това значителна част от техниката на 93-та омбр е просто невъзможно да бъде изведена от района на Красное, тъй като почти всички БТР са унищожени или повредени.

Съгласно информацията на канала, в спешен порядък от Ивано-Франковск започва прехвърлянето на резерви. В северната част на Бахмут са прехвърлени подкрепления към Минковка в случай на засилване на настъплението на руските части на линията Зализнянское-Васюковка. Във Федоровка, по пътя за Северск, се изграждат укрепления.

Според източниците на “Рибар“, ВСУ се опитват да сдържат настъплението с помощта на артилерия и миномети. Насочването по целите се осигурява от изчисления на БПЛА и хеликоптери. През изминалия ден е отбелязано използването на дронове Mavic-3, Matrice-300, Matrice-30T, Autel Evo и Bee.

Можете да видите и видеографиката, показваща потопената в резултат от взрияването на бента на Бахмутка зона.

Според анализа на Телеграм-канала, тази стъпка не е имала никакво тактическо отражение на бойните действия: наводнението е минимално и заплахата ще се нивелира от само себе си в близко бъдеще. Украинските въоръжени сили, според “Рибар”, са нанесли повече щети на собствените си формирования в района на Ступка, до степен да отсекат част от силите им и да ги лишат от укрития.

https://www.focus-news.net/