Великобритания стана токсична заради обеднели умове

0
181

Автор: М. К. Бхадракумар, indianpunchline.com

  • Защо Лондон се държи като периферия
  • За Вашингтон е трудно да отговори на забележката на Путин

*Авторът М. К. Бхадракумар (M.K. Bhadrakumar) е пенсиониран посланик, и колумнист за индийските вестници Hindu и Deccan Herald, Asia Times, Rediff.com, Russia & India Report.

Баронеса Голди е опитен шотландски политик и с пожизнена титла пер, която беше лидер на Шотландската консервативна партия от 2005 до 2011 г. и държавен секретар на отбраната на Обединеното кралство от 2019 г. Тя изобщо не е купонджийка като Лиз Тръс, която често трябваше да преглъща недискретните си думи, издаващи нейното невежество.

Баронеса Голди прекрасно разбираше последствията от това, което изложи писмено в изявлението си пред Камарата на лордовете на 20 март в отговор на привидно безобидния въпрос на лорд Хилтън, дали някои от боеприпасите, които в момента се доставят в Украйна, съдържат обеднен уран. (Между другото, лорд Хилтън е един от 92-ма с наследствената титла пер, избрани да останат в Камарата на лордовете и в момента той е най-дълго служилият независим член на Камарата на лордовете от 1968 г. насам и е активен борец за мир и за интересите на уязвимите и маргинализирани слоеве от населението).

Отговорът на баронеса Голди беше: „Наред с предоставянето на Украйна на рота от основните бойни танкове Challenger 2, ние ще предоставим боеприпаси, включително и бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Такива снаряди са много ефективни при унищожаването на съвременни танкове и бронирани машини“.

Справедливо е да се предположи, че британският министър на отбраната Бен Уолъс е информирал Даунинг стрийт 10 и, което е по-важно, е провел предварителни консултации със своя американски колега, министъра на отбраната Лойд Остин, и е получил съгласие от него, преди да се появи гореспоменатото съобщение на британското правителство.

И Уолъс, и Остин са военни и разбират защо са необходими боеприпаси с обеднен уран на настоящия етап от прокси войната в Украйна, ако Киев възнамерява да започне разумно надеждна контраофанзива през пролетта, когато вълната на войната в Донбас явно се обръща в полза на Русия.

И двамата трябва да са еднакво наясно, че легитимността на намесата на НАТО в Югославия все още е открит въпрос. В отговор на бомбардировките на 29 април 1999 г. бивша Югославия заведе дело пред Международния съд срещу десет членове на НАТО, пряко замесени в атаката: Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Обединеното кралство и САЩ, цитирайки редица нарушения на международното право, включително задължението да не се използват забранени оръжия.

Въпреки че Международният съд отхвърли искането на Белград за временните мерки, той все пак изрази дълбока загриженост за използването на сила от западните сили в Югославия, което “при настоящите обстоятелства … повдига много сериозни въпроси пред международното право”. Достатъчно е да се каже, че делата, заведени от Югославия срещу ответниците от НАТО, все още са висящи пред Международния съд, въпреки факта, че жалбоподателят като страна беше разчленена.

Не се заблуждавайте, Вашингтон и Лондон умишлено повтарят военните престъпления в бивша Югославия. Основната цел на англосаксонската клика е пресметната ескалация на прокси войната, която със сигурност ще провокира решителна реакция от страна на Москва, която ще бъде толкова предвидима, колкото нощта следва деня.

Всъщност точно това се случи, когато руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин свърза това с искането на Беларус в отговор на изявлението на баронеса Голди, направено в Лондон преди седмица. По-важното е, че Путин също направи аналогия с това как САЩ са разполагали ядрените си оръжия на териториите на съюзниците от НАТО в продължение на десетилетия.

ЕС и НАТО бяха бесни след изобличението на Путин. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че решението на Москва е „безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност“. Той обеща да въведе “по-нататъшни санкции” срещу Беларус!
Представителят на НАТО нарече решението на Москва “опасно и безотговорно”. Интересно е обаче, че администрацията на Байдън внимателно заобиколи този въпрос, като се съсредоточи върху факта, че „САЩ не са видели признаци, че Русия е преместила ядрените си оръжия в Беларус или където и да е другаде“!

В допълнение, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби добави: „Всъщност не сме видели никакви индикации, че Путин има някакви намерения да използва ядрено оръжие в Украйна“.

Но след това Путин даде знак, че Русия първо ще завърши строителството на склада за тактическо ядрено оръжие в Беларус до 1 юли.

Кърби излъга. Какъв е планът на играта? Първо, англосаксонската клика би се надявала, че в Европа този въпрос ще предизвика допълнително безпокойство и загриженост към Русия и ще обедини европейските страни около администрацията на Байдън в момент, когато се появяват линиите на разлома в рамките на трансатлантическия съюз заради продължителната война в Украйна, която може да има катастрофални последствия за европейските икономики.

За Вашингтон обаче е трудно да отговори на забележката на Путин, че Русия просто прави това, което САЩ правят от десетилетия. Факт е, че взаимният ангажимент да не се разполагат ядрени оръжия в трети страни беше едно от предложенията, които Москва направи на Вашингтон през декември 2021 г., заедно с ангажимента, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. САЩ пренебрегнаха това, но с голямо внимание допринесоха за ускоряването на руската специална военна операция (СВО) в Украйна.

Същността на въпроса е, че както при кубинската криза от 1962 г., решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус е ответен ход, който привлича вниманието към американските ракети, разположени близо до нейните граници. (Около 100 ядрени оръжия се съхраняват в складовете в пет европейски държави – Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.)

Още по-лошо, САЩ практикуват противоречивото споразумение, известно като „споделяне на ядрените средства“, според което инсталират ядрено оборудване на бойните самолети на избрани неядрени държави от НАТО и обучават техните пилоти да нанасят удари с американските ядрени бомби. Това се случва в момент, когато САЩ, като страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), поеха задължението да не прехвърлят такива оръжия на други страни, а неядрените страни, съгласно споразумението за споделяне, сами поеха задължение да не получават ядрено оръжие от държавите, които го притежават!

Миналата година алиансът обяви, че на седем страни от НАТО са предоставили самолети с двойно предназначение за мисията за споделяне на ядрени оръжия. Смята се, че това са САЩ, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Турция и Гърция. И всичките те са подписали ДНЯО!

Добре дошли в “реда, основан на правилата”! Това, което е напълно допустимо за Запада, е забранено за Русия!

И накрая, дипломатическият пирует на баронеса Голди има и друго измерение. Решението на Великобритания да изпрати на Украйна оръжия с обеднен уран потвърждава репутацията й на най-безразсъдната и безпринципна държава в целия алианс.
Няма съмнение, че боеприпасите с обеднен уран са радиоактивни и токсични и тяхната интензивна употреба във войните в Югославия и Ирак доведе до вродени дефекти и до рак. Резултатът е “най-високото ниво на генетични увреждания от всяко население, изследвано някога” което е констатирано във Фалуджа, град, който е бил подложен на две жестоки обсади от САЩ по време на нахлуването в Ирак.

Токсичността на боеприпасите с обеднен уран е призната от много страни от НАТО и Европейският парламент призова за забраната за тяхното използване. След смъртта на 366 италиански войници от досег, свързан с това вещество, Италия прие закон през 2019 г., за да улесни ветераните да претендират за щетите от излагането на обеднен уран.

Защо Великобритания се държи като периферна страна? Изглежда, че тя си създава условия в Европа, които да оправдаят разполагането в Лейкънхийт, Съфолк, на американските ядрени бомбардировачи, които бяха изтеглени през 1991 г. съгласно Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Движението за мир във Великобритания умира. Разчитайте на войнолюбците и на русофобския елит във Великобритания да се възползват от ответното решение на Русия в Беларус, за да поискат нова ескалация на принципа „око за око“. Очаквайте американските бомбардировачи да се върнат в Лейкънхийт в близко бъдеще.

(Превод за “Труд News” – Павел Павлов)

https://trud.bg/