Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

0
1191

Въпросът с палатките беше подробно обсъден, защото протестите много сериозно нарушават закона и ограничават свободното придвижване.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, което означава, че се организира граждански контрапротест. От друга страна, има опити за саморазправа.

Валери Симеонов коментира, че на коалиционния съвет се е стигнало до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ние няма как да оставим тези процеси да се развиват. Не може да има еднопосочни права само за една част от гражданите, а останалите да бъдат лишени от своите права, подчерта още Симеонов.

Той каза, че хвърлянето на яйца по централата на НФСБ са хулигански действия. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група от хора. Това поведение на тази група хора не може да бъде предвидено, но това не може да продължава, отбеляза Симеонов.

Бившият вицепремиер заяви, че е бил вестоносецът на лоши за протеста новини. Аз оповестих решенията на коалиционния съвет, които бяха взети след четири часа разговори.

Валери Симеонов уточни, че заместник-министър председателят Томислав Дончев е изразил собствена позиция по отношение на това кога трябва кабинетът да подаде оставка.

Симеонов поясни, че не вижда сериозни искания от страна на протестиращите – нито идейна платформа. Виждам една неистова борба за власт, но не по конституционния ред.

По отношение на напрежението по време на конференцията на ГЕРБ в “София Тех Парк”, Валери Симеонов заяви, че който е нарушил закона, трябва да понесе своите последствия.

Валери Симеонов каза, че е поставил въпроса за записите и чекмеджетата пред Бойко Борисов и обясни, че са назначени проверки по всички тези теми. “Всичко се проверява в момента и се прави експертиза”, коментира Валери Симеонов. Той каза, че при президента Радев няма факти, а общи фрази и шаблони.  http://epicenter.bg

29-и ден на протест в София: Обстрелваха с яйца и домати сградата на НФСБ на “Раковски” 134

Протестиращите в София обстрелваха с яйца, домати и плодове емблематичната сграда на ул. „Раковски“ 134 в София, предаде БНР. Заради „специалното отношение“ към бившия вицепремиер и настоящ заместник-председател Валери Симеонов демонстрантите стигнаха в шествие до централата на НФСБ. След около половин час „готвене на патриотичен омлет“ протестиращите се отправиха към Орлов мост.

Стигна се до кратко напрежение, след като един от протестиращите хвърли димки към сградата.

Блокадата в палатковите лагери продължава на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

По-рано рок музика, български народни песни и речи поставиха началото на 29-ата протестна вечер в София. На площад “Независимост” организаторите разпънаха транспарант с надпис “Съединението прави силата”. Те отправиха призив за обединение на всички протестиращи да създадат политическа формация с нови и почетни хора.

От площада полетяха седем бели гълъба като символ на обединението и победата.

Ето какво казаха част от протестиращите:

„Промяната не започва само от господин премиера, който обиди цял народ много пъти. Промяната започва тук и ще завърши тук“.

„Оставка на цялото правителство, на цялото. Служебен кабинет и започване на всичко от начало, ревизия на делата на хората, които са ощетени. Затова сме тука и да се реформира всичко, да започне всичко отначало. Дават се пари от Брюксел, за да се прави съдебната система. Хората не знаят там какво се случва в България. Мислят, че всичко е супер. Не!“.

Исканията остават – освен оставка на правителството на Бойко Борисов, протестиращите искат оставката и на главния прокурор Иван Гешев. Те настояват за въвеждане на дистанционно и на машинно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

http://epicenter.bg