Ваканционно селище „Албена“ ще бъде домакин на XVII Национален конгрес по кардиология

0
431

Курортен комплекс „Албена“ ще бъде домакин на XVII Национален конгрес по кардиология, организиран от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), се съобщава на сайта на събитието.

Научният форум, един от най-големите у нас, ще бъде открит на 29 септември – Световния ден на сърцето, който тази година се отбелязва за 23-ти път, и ще продължи до 2 октомври. Очаква се присъствено и виртуално участие да вземат около 1000 специалисти от страната и чужбина.

В същия ден започва Националната информационна кампания „Използвай сърцето си“, която тази година призовава да се грижим за себе си и другите, да живеем по-здравословно и активно, да следим здравните си показатели и да поддържаме контакт с лекаря си. Тя се осъществява от ДКБ в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

В рамките на официалното откриване на конгреса на живо ще се предава светлинният път на сърцето, който ще прекоси България – от София през Пловдив до Черноморския бряг, за да напомни на българите да „Използват сърцето си“. На плажа в „Албена“ студенти по медицина ще се присъединят към призива, като визуализират „Живото сърце“.

Кампанията „Използвай сърцето си“ обединява доброволци, организации, семейства, общности и управляващи от целия свят в инициативи за подобряване здравето на всички членове на обществото.

От Дружеството на кардиолозите в България припомнят, че всяка година сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) и инсултът убиват близо 19 милиона души по света. Пандемията от КОВИД-19 засегна около 520 милиона пациенти със ССЗ, някои от които фатално. По данни на Евростат ССЗ продължават да са причина за 71 процента от смъртните случаи сред жените и 62 на сто при мъжете у нас.

БТА