Стара Загора. Полицейски служители иззеха голямо количество дрехи от защитени търговски марки. Специализираната операция  за защита на интелектуалната собственост е проведена вчера от служители на РУ-Казанлък. В хода на полицейските действия е извършена проверка в търговски обект в града, управляван от 22-годишен мъж, където са намерени и иззети предлагани за продажба артикули – 77 чифта дънки, 15 комплекта анцузи и тениски, обозначени с търговските знаци на защитени търговски марки. От паркиран непосредствено до магазина лек автомобил, ползван от мъжа, са иззети още 76  тениски и 31 чифта дънки. Образувано е досъдебно производство по чл.172б, ал.1 от НК.

 

София- област. Множество нередовни стоки с логото на запазени търговски марки са иззети и  при акция на икономическа полиция в Самоков. На 4 май на територията на Самоков е проведена полицейска операция по линия „интелектуална и индустриална собственост“. В хода на акцията е извършена проверка на гаражно помещение на приземния етаж на къща в града, пригодено за магазин. При инспекцията са открити общо 134 артикула /тениски, анцузи, маратонки, обувки, чанти/, обозначени с логото на защитени търговски марки без разрешително от правопритежателя. Нередовните стоки са иззети с протокол за доброволно предаване. Съставен е протокол за констатирани нередности на Закона за марките и географските означения. По случая в РУ-Самоков е регистрирана преписка.

 

Пловдив. Сигнал за сбиване в двор на фирма в пловдивския квартал „Христо Ботев“ е получен към 16 часа вчера на спешния телефон 112. Незабавно към мястото са насочени автопатрул на Първо РУ и екип на спешна медицинска помощ. Установено е, че свадата възникнала между трима души, а предполагаемата причина е неуредени финансови взаимоотношения. Според първоначалните данни при разрасналата се физическа саморазправа помежду им, двама от мъжете нанесли побой над водач на тежкотоварен камион, който е настанен в болница за наблюдение. Нападателите са задържани за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди.

 

За подобно провинение същия ден е започнато бързо производство във Второ РУ срещу 58-годишна пловдивчанка. Около 10 часа тя била задържана от униформените, след като проявила агресия и ударила служителка в банков офис в областния град.

 

Хасково. 56-годишен е задържан за държане на тютюн без бандерол. Вчера, на разклона от с. Добрич към с. Горски извор, криминалисти от РУ Димитровград спрели за проверка мъжа с леката му кола „Дачия“.  При проверка в автомобила, а по-късно и в дома му в Горски извор, са намерени и иззети общо 252,6 кг нарязан тютюн без бандерол, метална машина за рязане на растителна маса, 2 парочистачки, електрическа везна. Срещу задържания е започнато бързо производство. В рамките на акцията бил засечен и 67-годишен димитровградчанин, шофирал  лек автомобил „Сузуки“. При инспекцията от колата са иззети 600 грама листна маса. Той също е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

 

Благоевград. Наркотични вещества са иззети вчера в рамките на извършена проверка в къща в Сандански,  обитавана от 29-годишен. При претърсването полицейски служители от местното районно управление открили 0,03 бяло,прахообразно вещество, реагирало на амфетамин, около 11,59 грама канабисови семена и електронна везна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава.

 

Видин. 26-годишен видинчанин е задържан за притежание на наркотици с полицейска мярка за срок до 24 часа. Снощи, около 21.30 часа, след изхода на областния град, близо до крайпътен комплекс, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф“, шофиран от задържания, с когото пътували мъж и жена от Димово. При претърсването на колата криминалистите открили опаковка с 13,36 грама бял прах, реагирал при теста на амфетамин. Оперативна група извършила оглед, разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

 

Разград. 34-годишен рецидивисте задържан за притежание на наркотици. Около 15 часа вчера, в района на автогарата в областния град, при полицейска проверка у него са намерени 5,10 грама бяло кристалообразно вещество. Извършеният наркополеви тест на веществото дал положителна реакция на метамфетамин. Оказало се, че мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“ по наказателно дело на Районен съд – Варна. Приведен е в следствения арест. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 А, ал.3 от НК.

 

Плевен. Извършител на кражба на медни проводници от склад на нефункциониращо ж.п. общежитие в Левски Задържан е задържан в полицейския арест. Полицейското разследване започнало непосредствено след постъпил на 2 май сигнал за извършеното престъпление и в хода му е установен и задържан 34-годишен жител на гр. Левски. Според събраните до момента данни, от края на април той е прониквал на три пъти в склада през през незатворен прозорец, с арматурна ножица режел различни медни проводници, пренасял ги в дома си, изгарял изолацията и продавал метала в пункт за изкупуване на черни и цвeтни метали в Левски. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Сезирана е РП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай.

 

Търговище. Криминалисти от РУ-Търговище издирват извършител на нерегламентирано разплащане с чужда дебитна карта. Вчера следобед 65-годишна местна жителка потърсила помощ в полицията, установила за липсата на дамското й портмоне с около 270 лв. и дебитна карта. Впоследствие станало ясно, че от дебитната й карта са извършени няколко нерегламентирани транзакции на обща стойност 242 лева. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 1 от НК.

 

Монтана. Служители на РУ- Вършец разкриха извършител на кражби от два имота в курортния град. На 28 април, 75-годишна местна жителка съобщила, че от къщата й били откраднати 5 медни съда, а неин съгражданин сигнализирал за отнети казан за изваряване на ракия и медни котли. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на извършителя – 31-годишен рецидивист. Установено е, че той успял да пласира откраднатите вещи в пункт за изкупуване на черни и цветни метали във Вършец. По случаите са образувани преписки по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

София. 33-годишен е задържан в Шесто РУ за грабеж. На 26 април, около 3.30 часа, продавач в магазин за алкохол и цигари подал сигнал в районното управление – малко по-рано същата нощ в обекта влязъл непознат, заплашил го с нож и поискал 100 лева. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство бил установен и задържан извършителят – 33-годишен, криминално проявен, от София. Той е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „подписка“.