БТА получи благодарност за партньорството на Световния фестивал на анимационния филм

0
12


Българската телеграфна агенция (БТА) получи благодарност за партньорството на Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ). Неговото 20-то издание се проведе във Варна в средата на месец септември т.г. и бе открито от вицепрезидента Илияна Йотова

Благодарственото писмо е адресирано до генералния директор на БТА Кирил Вълчев и е от директора на форума проф. Анри Кулев. „Благодарни сме, че БТА популяризира 20-то юбилейно издание на фестивала, както и третото издание на Детския международен анимационен фестивал в Бургас. Благодарение на Агенцията нашите усилия като организатори достигат до много голяма аудитория, а това е от особена важност за бъдещето развитие на кинофорума и на анимационното изкуство в България“, казва проф. Кулев. Той добавя, че медийното сътрудничество ще помогне и за приобщаването на хора и институции към благородната кауза на фестивала повече деца и младежи да се докоснат до красивия и смислен свят на анимационното изкуство, а паметта за създателите на българската анимационна школа да остане жива и да се предава на поколенията.

През годините БТА се утвърди като институция, която пази паметта за българските творци и подпомага развитието на българската култура и образование, пише още директорът на анимационния фестивал. Той припомня, че от първото издание на СФАФ през 1979 г. до днес, макар и с дълго прекъсване, България и Варна, са част от голямото и прекрасно семейство на световните фестивали на анимационното кино наред с тези в Анси, Загреб, Отава и Хирошима.

„С всяка изминала година нашите приятели в чужбина стават все повече и повече, като по този начин те се превръщат в посланици на България и на българската култура зад граница и помагат за нейното популяризиране. Както за българските участници, така и за чуждестранните ни гости, този фестивал не е само място за обмяна на опит и за сериозни творчески дискусии, но той е и истински празник на свободолюбивите xopa. Благодарим, че всички тези събития се отразяват обширно от Българската телеграфна агенция!“, казва още проф. Кулев.

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се организира с подкрепата на Министерство на културата, Община Варна и Националния филмов център. Неговото 20-то издание предложи 7 програми с над 70 заглавия, получили награди на международни фестивали, както и изложби, лекции и други съпътстващи събития.  

 

/ХК/



Източник БТА