БТА :: Библиотека „Зора” получи дарение, завещано от доайена на сливенските журналисти Димитър Петков

0
13



Библиотека „Зора” получи като дарение книги чрез Петър Кавръков, изпълнител на волята на Димитър Петков – Боцмана, доайен на сливенските журналисти, съобщиха от библиотеката.

Той почина наскоро, но още приживе, при посещение в библиотеката, е изразил желанието си да предаде личната си библиотека, посочват от „Зора“.

Димитър Петков бе автор, редактор и графичен оформител на различни вестници, списания, книги. Завършил един от първите випуски на Факултета по журналистика на Софийския университет, а после и спортно-педагогическо майсторство по шахмат, дългогодишен отговорен секретар на в. „Сливенско дело“, след това до неговото пенсиониране е работил като секретар и архивист в Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен. През годините е подготвил и много талантливи млади шахматисти.

Интелектуалец по дух, виртуозен шахматист, той притежаваше богата лична библиотека, се казва още в съобщението. Дарението включва много стойностни над сто и тридесет тома книги и периодични издания, печатани от края на XIX-и век до наши дни. Изданията са от области философия, изкуство, психология, езикознание, география, шахмат, детски книги  – всички показващи разнообразните интереси на притежателя си. На всяко издание е положен личният печат на Димитър Петков.

Книгите са обработени, каталогизирани и вече на разположение на читателите на библиотека „Зора”.

Библиотеката започва съществуванието си през 1855 година, като сливенци даряват книги от личните си библиотеки, водени от желанието за по-висока просвета и образование за всички чрез обществена библиотека.



Източник БТА