БСП иска отстраняване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Това бе заявено с остра декларация на ПГ на БСП, прочетена от Кристиан Вигенин, в момента зам-председател на НС.

Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента.  Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство”, каза още Вигенин.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание”, каза още Вигенин.

Вигенин отправи предложение към ПГ на “Воля” и към ПГ на ГЕРБ. “Предлагаме ПГ на “Воля” да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента“. Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предпирета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.
Преди това депутатите от “Воля” направиха декларация в парламента в защита на лидера си Веселин Марешки.

Те носят бели тениски с надпис “Аз съм Марешки” в подкрепа на председателя на “Воля”, който полчи 4-годишна ефективна присъда за рекет и изнудване.

“Долу ръцете от Веселин Марешки”, каза емоционално Пламен Христов от трибуната в компанията на почти цялата паралментарна група на “Воля”.

Ето пълния текст на декларацията, прочетена от Кристиан Вигенин: 

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми български граждани,

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Парламентът е най-представителната изборна институция в България. В Република, с парламентарно управление, Народното събрание има централна роля в приемането на законодателството, утвърждаването на министър-председателя и състава на Министерския съвет, контрол върху дейността им, избора на редица висши длъжности и персонален състав на органи и комисии. Няма да ми стигне времето, за да изброя всичко, което едно народно събрание е призовано да извършва от името на гражданите и в техен интерес. Понякога сами не осъзнаваме огромната институционална власт, която е концентрирана в ръцете ни. Огромната власт, обаче, означава и огромна отговорност. Означава, че тук няма място за дребни партийни заигравки, за долнопробен лобизъм, за системен законодателен враг, за пренебрегване на държавния интерес в името на нечий частен дневен ред.

За съжаление, в последните години именно тези явления се настаниха трайно в българския парламент. Те доведоха до стряскаща липса на доверие в институцията от страна на българските граждани. Липсата на усещане за мисия превърна парламента в закърняващ придатък на изпълнителната власт, което е в пълно противоречие не само на парламентарните традиции, но и в противоречие на българската Конституция. В тези години на доминиране от ГЕРБ и сателитите им мнозинства, бяха нанасяни удар след удар върху самата същност на парламентаризма. За да стигнем до днешното положение, в което зам.-председател на Народното събрание получава на втора инстанция присъда от четири години за изнудване и рекет.

Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Смятаме, че не. Няма да разсъждаваме върху презумпцията за невинност. Присъдата подлежи на обжалване и последната инстанция е тази, която ще се произнесе окончателно. Но този факт сам по себе си хвърля тежко петно върху и без това сринатото доверие на българския парламент. И нямаше да се изправя тук днес от името на ПГ на „БСП за България“, ако това засягаше само 44-тото НС. За нас то е изчерпано, така както е изчерпано и излъченото от него правителството. Всеки ден удължаването му оттук нататък е никому нужна агония.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание. Именно затова поставяме този въпрос и предлагаме две възможни решения: едното е към ПГ на „Воля“, другото е към ПГ на ГЕРБ.

Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползват от предвидените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като заместник-председател на Народното събрание, или по своя преценка да остави стола празен, или да излъчи друг представител в ръководството на парламента. Когато последната инстанция се произнесе, и ако г-н Марешки бъде оправдан, може отново да заеме мястото си. Ако тази стъпка не бъде предприета от ПГ на „Воля“, предлагаме председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента, и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на г-н Марешки от поста заместник-председател на Народното събрание.

Разбираме добре колко чувствителен е този въпрос – как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от „Воля“ и на г-н Марешки. Без „Воля“ нямаше да има днес и заседание на Народното събрание. Обаче искам да припомня един текст, под който се е подписала почти цялата парламентарна група на ПП ГЕРБ. Цитирам: „Заместник-председателят на Народното събрание, освен задълженията като обикновен народен представител по чл. 155, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, има институционални задължения спрямо парламентарната институция – да утвърждава институционалния и политическия авторитет на Народното събрание като законодателен орган“. Сигурно вече се досещате откъде е текстът.

В този парламент вие си позволихте да отнемете представителната функция на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов заради изразени от него мнения, което само по себе си беше политическа репресия без аналог в най-новата история на България. Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председателят на Народното събрание, ефективна присъда от 4 години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост? Очакваме незабавни действия от двете парламентарни групи.

http://epicenter.bg/