Бродираните мартеници тази година са хитът в Добрич, установи репортерска проверка. В основата е българската шевица с двата символа Канатица и Елбетица. Мотивът се бродира върху панама, след което се монтира в дървена рамка. По желание на някои клиенти мартеницата представлява избродирана буква.

Канатица е един от най-древните символи, които са се запазили през хилядолетията. Символ е на дълголетието и вечния живот. В българската везбена традиция Канатица се нарича за семейството. Свързва се със съюза между женското и мъжкото начало, изобразени с триъгълници.

Друг символ на българската сила е Елбетицата. Елбетицата най-лесно може да се разпознае чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг. Елбетицата символизира хармонията. Тя е в основата на много български шевици и орнаменти, изобразявани по ръкавите и яките на дрехите, както и в най-долната част на женските поли. Това са местата, където са свършвали дрехите и се е вярвало, че там човек е най-уязвим. Затова за всички шевици и орнаменти се вярва, че притежават магична сила, която да закриля притежателя им от нечистите сили.

Изработването на една бродирана мартеница е доста сложно. Детайлите са миниатюрни и броят на всеки елемент се пресмята само с помощта на мощна лупа. Много често жените, които шият върху панамата, влагат и свой почерк и затова няма идентични мартеници. Всяка е уникална сама за себе си. Цената на подобно арт изделие е от 4 до 6 лева.

Базарът за мартеници в центъра на Добрич работи с пълна сила. По думите на търговците и производителите, всички мартеници са от естествени тъкани от вълна и памук. Тази година предлагането е голямо – от малки модели за ръцете и за закичване, до огромни мартеници за автомобили, офиси или за дома. Децата се радват най-вече на мартенички, аранжирани с любимите им анимационни герои, докато мъжете залагат на по-семпли и дискретни модели за ръката или сакото. Жените са по-претенциозни и суетни. Залагат на моделите с полускъпоценни камъни, верижки за врата, обеци, ключодържатели, коментират търговци. Според тях, най-големите мартеници пътуват за чужбина, като подарък за близки и приятели.

Цените на мартениците тръгват от 10 стотинки – за тънко конче в бяло и червено, до 12-15 лв., дори до 20 – 25 лв. НДТ