Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) нареди за плащане близо 20 млн. лв. (19 431 786лв.) по държавната помощ deminimis за земеделските стопани, които отглеждат крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Средствата са преведени на 10 310земеделски стопани, подали заявление за подпомагане до 28 февруари 2022 г., включително.

Припомняме, че с оглед на влошената икономическа обстановка в страната и поради настояване на браншовите асоциации в сектор „Животновъдство“, бяха променени указанията по помощта. По този начин стана възможно животновъдите, подали заявление за подпомагане до 28 февруари 2022 г., да получат финансова помощ до 7 март 2022 г. За всички останали кандидати, които подават своите заявления до предвидения краен срок на приема по схемата – 11 март 2022 г., се предвижда помощта да бъде изплатена до 30 март 2022 г.

Утвърденият бюджет по държавната помощ е в размер на 24 млн. лв.

За помощта могат да кандидатстват стопани с допустими за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3). Животновъдите се подпомагат за допустимия брой животни, след проверка за реализация по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 или (ПНДЖ3).

Целта на държавната помощ е да покрие част от производствените разходи по отглеждане на животните.

ДФ „Земеделие” – РА