Малко преди 14:00 часа българско време благодатният огън слезе в храма “Свето Възкресение Христово” в Йерусалим. В църквата при Божи гроб бяха допуснати духовни лица със свещи, за да си предават огъня един на друг.

Измолването на Благодатния огън се извършва всяка година в съботата преди Великден. Около 10:00 часа от летище София излетя самолетът с българската делегация за благодатния огън начело с Врачанския митрополит Григорий. А заради Ковид мерките българските свещенослужители останаха на летището в Тел Авив.

Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб и ще го занесе. В първите минути след запалването, благодатният огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. После той го изнася пред църквата, откъдето вярващите го разнасят навсякъде по света.

Православният свят се подготвя за Възкресение Христово. В последния ден от Страстната седмица православната църква възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада. В края на деня, час преди полунощ започва и празничната великденска служба. Около храмовете в цялата страна има и засилени мерки за сигурност.

Православния свят е притаил дъх в очакване на Възкресението Христово. Днес е последният ден от Страстната седмица. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

“В мига на свръхествественото възкресение на Христос се е случило нещо невероятно като факт, което е отпечатало тялото му върху този чист плат”, каза отец Василий Сарян.

В очакване на Възкресение в храмовете в цялата страна са взети превантивни мерки. Заради вечерната служба паркирането пред храм-паметника “Александър Невски” е забранено, а подготовката за службата на открито продължи през целия ден.

За първа година службата няма да бъде водена от българския патриарх Неофит, а от Врачанския митрополит Гигорий.

Здравните власти препоръчват носенето на маски и спазването на дистанция по време на църковните службите. Част от хората предпочетоха по-спокойните часове за да посетят храма.

В храм-паметника “Свети Александър Невски” вярващите ще влизат през централния вход, а ще се излизат през страничния, за да няма засичане на потоците. В катедралата ще бъдат допускани до 300 души. https://www.bgonair.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  18. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА