Бизнесът изнемогва: 60/40 за нищо не става

0
1570

Мярката 60/40 е абсолютно непотребна за хотелиерите и ресторантьорите и почти никой в бизнеса не се възползва от нея. Над 3000 човека само от този бранш са останали без работа във Великотърновско, и то само за последния месец, информира шефът на Регионалната структура на БХРА Петър Стефанов пред „Борба”. „Ситуацията е патова- нямаме право да правим масови съкращения, не можем да работим и да задържаме хората си.

Ако пък те отидат на борсата по взаимно съгласие, взимат по 9 лв. дневно , което при 5-дневна работна седмица е малко под 200 лв. Малцина са тези, които имат късмета да бъдат съкратени и да вземат 60 на сто от възнаграждението си от преди. Аз лично дадох по една извънредна заплата на хората си, но вече нямам финансов ресурс да плащам каквото и да е без да работят обектите.

Ситуацията е жестока – при мен имам семейства, които работят с кредити и с деца. Няма дейност, но сметките си вървят и никой не мисли за това. Мярката 60/40 е прах в очите и самите хора вече го осъзнават и не винят нас-работодателите. Ние изпълняваме заповедите и законите – други ги измислят“, бе категоричен той.

Според Стефанов вместо 60/40 държавата е можела директно да осигури поне по една заплата на служителите в стопираните бизнеси или да освободи фирмите от осигурителна тежест и да се въведе кредитна и данъчна ваканция.

При 100% спряна дейност мярката не може да се прилага. От местната БХРА са категорични, че половината обекти няма да отворят след кризата.

Според него до края на април повече от 50% от служителите в сектора ще бъдат освободени. По думите му, след като кризата премине и заведенията отново отворят, то те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото.  https://lupa.bg