БИВШ КМЕТ НА БАЛЧИК – СОБСТВЕНИК В КОМПАНИЯТА, ПРЕВОЗВАЛА ВЗРИВИЛАТА СЕ В ХИТРИНО КОМПОЗИЦИЯ

0
1378

Компанията, която е превозвала взривилата се в Хитрино композиция, е русенската “Булмаркет ДМ”.  Седем души загинаха, над 20 са ранени, разрушени са къщи, изпочупени са дограми, заличени са улици – трагичната картина е от село Хитрино. Разрушена е и сградата на общината. Рано в събота сутринта в Хитрино се взриви цистерна – част от влакова композиция, която е превозвала 12 вагона с пропилен и четири с пропан-бутан. По думите на премиера машинистът на композицията казал, че след петия вагон композицията се е откъснала.

Основна дейност на “Булмаркет ДМ” е търговията с горива и предимно с пропан-бутан. Новото й подразделение “Булмаркет рейл карго” е един от лицензираните товарни ж.п. превозвачи в България. За 2015 г. “Булмаркет” е държала малко под 5% пазарен дял при товарните превози. Лидер още е държавното БДЖ Товарни превози с 65.5%.
40% от “Булмаркет” се на управителя и Станко Станков, а останалите 60% са собственост на компанията “Вектра консулт”, собственост на кипърската “Борунди Сървисис Лимитид”, чиито собственици са други две, регистрирани в Кипър, юридически лица – “Лен секретериъл лимитид” и “Дин номинийз лимитид”, представлявани и собственост на Георгиус Георигу, свързан с редица фирми, кредитопоучатели от “Първа инвестиционна банка”.
Станко Станков, който е създател и миноритарен собственик на компанията, е  родом от с. Гурково. Той бе първият демократично избран кмет на град Балчик.
“Булмаркет рейл карго” превозва горива и други суровини за големи играчи на пазара – “Лукойл България”, “Сакса” и “Инса ойл”, мазут за “Полисан”, меден пирит на производителя на олово и цинк КЦМ, рулони и тръби за “ТисенКруп Юпитер стомана” и за “Интерком груп”, ортоксилен за “Органим”, както и биодизела, произвеждан от свързаното с “Булмаркет – ДМ” предприятие “Астра Биоплант”.

Дружеството притежава осем електрически локомотива в движение и още три, които не са в експлоатация, както и с 9 дизелови в движение и 2 за ремонт. Собствените й цистерни за светли горива са 180, а наетите – 90. Пред телевизиите управителят на компанията Станко Станков обясни, че експлоадиралата композиция е била румънска. “Капитал” засега не успя да се свърже със Станков, за да уточни подробности за трагедията. Румъния е един от растящите пазари за “Булмаркет”, а самия влак е бил натоварен на гара “Дружба” в Бургас и е трябвало да стигне до гара Север в Русе. Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че всички правила при товаренето на пропан-бутана са били спазени.

Преди около 10 години “Булмаркет ДМ” става собственик на старото пристанище на територията на бившия КТМ – Русе, като с пристанищния бизнес се занимава дружеството “Порт Булмаркет”. Компанията подготвя изграждането на терминал в Русе за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ (LNG). Терминалът в Русе е част от проекта LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по програма TЕN-T на Европейския съюз. Целта е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав.
Компанията иска да стане комплексен доставчик на пазара на различните типове газ – LPG, CNG и LNG, обясниха оттам за “Капитал” преди време, като тя “се явява един от основните доставчици на горива за т.нар. off-grid клиенти, или клиенти, несвързани към газопроводна или газопреносна мрежа”.
За 2015 г. “Булмаркет ДМ” има приходи от 217 млн. лв. и е на загуба от 193 хил. лв., но постъпленията са основно от горива. Рафинерията й за биодизел “Астра биоплант” има дори по-голям бизнес – 334 млн. лв. за миналата година. НДТ