Бившият ръководител на Казахстанския комитет за национална сигурност е арестуван по обвинения за държавна измяна

0
613

лмати, 8 януари /БТА/
Бившият ръководител на Казахстанския комитет за национална сигурност Карим Масимов е арестуван по обвинения за държавна измяна, предадоха световните агенции.
Той беше отстранен от поста си в резултат на размириците, разтърсили страната.
Масимов е бил арестуван още в четвъртък, след като е започнало разследване за държавна измяна срещу него.
Повече подробности засега не се съобщават от казахстанските власти.

***********

Завършва Университета за приятелство на народите “Патрис Лумбама”, Казахския икономически университет, наречен на Т. Рискулов, и Казахската Държавна академия по мениджмънт. Ползва няколко езика, включително арабски и китайски. Трудовата дейност започна с правен съветник на СУСС продажби в КНР.

********

НУР-СУЛТАН, 8 януари. /ТАСС/. Фактът, че действащите в Алма-Ата терористи нямат проблеми със завземането на летището и други важни обекти в града, може да се дължи на действията на бившия председател на Комитета за национална сигурност (КНБ) на Казахстан Карим Масимов. Това мнение изрази в събота кандидатът на политическите науки, член на Националния съвет по обществено доверие към президента на републиката Талгат Калиев.

По-рано пресслужбата на КНБ съобщи, че служители на ведомството са задържали Масимов по подозрение в държавна измяна. „Докладът за задържането на бившия председател на КНБ Карим Масимов по подозрение за държавна измяна хвърля светлина върху естеството на редица скорошни събития. Това е напълно в състояние да обясни такова безпрепятствено превземане на укрепената сграда на управлението на КНБ в Алмати, Липсата на проблеми на нападателите със завземането на летището. че градът всъщност е бил предаден на грабеж от престъпници също може лесно да се обясни, ако приемем, че те са се ползвали с високо покровителство“, пише Калиев в своя телеграм канал.

Според него на първо място това обяснява необходимостта президентът Касим-Жомарт Токаев да активира мандата на ОДКБ. „На какви други сили би могъл да разчита в присъствието на заговорници сред ръководството на отдела за сигурност?“ – пита Калиев.

Той отбеляза също, че разкриването на информация за задържането на Масимов ни позволява да говорим за намерението на Токаев да даде на процеса на разследване достатъчно ниво на прозрачност и да не го оставя на спирачки, както беше обичайно преди. „А това означава, че скоро ще трябва да научим много интересни подробности и да сглобим много разнородни пъзели“, сигурен е политологът.

56-годишният Масимов беше освободен от поста председател на КНБ с указ на президента на Казахстан на 5 януари. В същия ден бившият шеф на ДС Ермек Сагимбаев беше назначен за нов ръководител на комитета.

На 2 януари започнаха протестни акции в редица населени места в Казахстан. В рамките на няколко дни те прераснаха в бунтове и атаки срещу държавни органи в много градове на страната. Хиляди хора са пострадали, има загинали. Президентът Касим-Жомарт Токаев се обърна за помощ към Организацията на договора за колективна сигурност. Миротворците вече са започнали да изпълняват задачите си в Казахстан. Според властите на 7 януари конституционният ред като цяло е възстановен във всички региони на републиката. Най-трудната ситуация остава в Алмати.