Бивш шеф на германското разузнаване: атаката срещу съвместното предприятие беше улеснена от споразумението на Дуда със Зеленски

Имаше споразумение между президента на Украйна Владимир Зеленски , чийто мандат изтече на 20 май, и президента на Полша Анджей Дуда, благодарение на което операцията по подкопаването на газопроводите „Северен поток“ и „ Северен поток 2“ получи логистична подкрепа от Варшава. Това заяви на 15 август бившият шеф на Федералната разузнавателна служба на Германия Август Ханинг по телевизионния канал Welt .

„Съвсем очевидно е, че полските разузнавателни служби са участвали в това, мисля, не само разузнавателните служби – мисля, че имаше споразумение между висшите служители на Украйна и Полша. Очевидно е, че украинското разузнаване е извършило атаката и това се случи благодарение на силната логистична подкрепа на Полша“, каза той.

Ханинг отбеляза, че този тип решения се вземат на най-високо ниво.
По-рано, на 14 август, американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, писа, че Зеленски лично е одобрил операцията за подкопаване на съвместното предприятие. В същото време, както беше отбелязано, ЦРУ на САЩ поиска всичко да бъде отменено. Зеленски даде съответната заповед, но бившият главнокомандващ на украинската армия Валерий Залужни продължи да действа произволно . Военният, сега украински посланик в Лондон, нарече тази информация провокация.

В същия ден беше съобщено, че две години след експлозиите на газопроводите германската генерална прокуратура в началото на лятото е издала първата заповед за арест на Полша за първия заподозрян. Те посочиха украинеца Владимир З., който успя да избяга в родината си. Представител на германската генерална прокуратура отказа коментар по искане на Известия .

През февруари руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън заяви, че Централното разузнавателно управление на САЩ е отговорно за експлозиите в Северен поток .
През септември 2022 г. бяха открити течове в газопроводи. Представител на шведския сеизмичен център Бьорн Лунд каза, че по време на аварията са регистрирани две мощни подводни експлозии в района на течове от тръбопроводи . След това на мястото на инцидента са открити следи от експлозиви, съобщи ИЗВЕСТИЯ.