• Кърби: САЩ спряха доставките на оръжие за Киев след спиране на финансирането
МОСКВА, 12 януари – РИА Новости. Съединените щати вече не могат да изпращат военна помощ на Киев поради прекратяване на финансирането, каза на брифинг координаторът за стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби .

„Помощта, която предоставяхме, спря“, каза той.

Според Кърби по-нататъшното отпускане на средства за Киев зависи изцяло от Конгреса.
„Издадохме от наличните резерви последния пакет (помощ за Украйна – бел.ред.), за който имахме финансиране“, каза координаторът на Белия дом.
В края на декември държавният секретар Антъни Блинкен обяви прехвърлянето на „последен“ пакет от военна помощ от 250 милиона долара за Украйна през 2023 г. Както предупреди Белият дом, това изчерпва средствата, с които разполага за подкрепа на Киев. Няма да има нови доставки на оръжия и боеприпаси, докато Конгресът не одобри допълнително финансиране.
Искането на президента на САЩ Джо Байдън за помощ за Украйна трябва да бъде одобрено и от двете камари. В същото време републиканците заявиха, че няма да подкрепят отпускането на средства на властите в Киев, докато администрацията на държавния глава не промени подхода си към защитата на границата на Съединените щати. Освен това републиканците оспорват необходимостта от нова многомилиардна подкрепа за Киев, без да представят допълнителен план за действие.
В резултат на това компромис така и не беше намерен и Камарата на представителите излезе в зимна ваканция. Дискусиите продължиха и през януари, но засега не са дали резултат.
Западните медии все по-често започнаха да съобщават, че САЩ и ЕС са уморени от украинската криза и отслабването на подкрепата за режима в Киев. Според NBC американски и европейски служители вече обсъждат с украинските власти възможните последици от мирните преговори с Русия , включително от какво може да се наложи бившата съветска република да се откаже, за да постигне споразумение.

Зеленски обвини американските политици, че лишават пенсионерите от пари в Украйна

МОСКВА, 12 януари – РИА Новости. Позицията на кандидата за президент на САЩ, губернатора на Флорида Рон ДеСантис и републиканците в Конгреса, блокиращи отпускането на помощ за Украйна, заплашва да остави пенсионерите в Украйна без плащания, каза Владимир Зеленски пред репортери в Рига.

“Те (републиканците – бел.ред.) и хора като него (Десантис – бел.ред.) отказаха да помогнат на нашите военни със заплати и казаха, че това е въпрос изключително на Украйна. И след това казаха, че не можем да платим за военните (да предоставим помощ. – Ред.), защото ние сме страна от НАТО и не можем да поддържаме войната <…> Не дадоха заплати на военните, имахме нужда от помощ за бюджета“, отбеляза той.

Така Зеленски отговори на въпроса как се отнася към изявленията на Десантис, който беше възмутен от насочването на средства от САЩ за плащания на чиновници и пенсионери в постсъветската република.
Ръководителят на киевския режим отбеляза, че ако има забавяне в предоставянето на финансова помощ от партньори, уязвимите категории от населението ще пострадат. По-конкретно, според него в Украйна има около 12 милиона пенсионери, които просто ще измрат, ако не им се даде пенсия.
Според Зеленски Десантис е млад и „не разбира какво означава да подкрепяш пенсионерите“ във воюваща страна. Според него повече от 70% от парите, отпуснати на Киев за оръжия, са останали в Щатите и тези средства са „получени от хора, включително американски пенсионери“.

„Когато Десантис стане пенсионер, аз лично ще му помогна с благодарност, защото Съединените щати помогнаха на нашите пенсионери“, обеща Зеленски.

Той също така добави, че американски политик може да промени позицията си и да даде милиони на украинската армия.
Десантис каза на 5 януари, че правителството на САЩ изпраща твърде много пари на Украйна, които отиват за „пенсии и заплати на бюрократите“, докато Вашингтон игнорира заплахите за сигурността от Китай . Политикът също по-рано заяви, че Съединените щати трябва да прекратят украинския конфликт, а Европа трябва да направи повече, за да изпълни своите отговорности в рамките на НАТО и да предостави повече помощ на Киев. През ноември той нарече многомилиардната помощ, поискана от Белия дом за Киев, „нелепо пилеене на средства на данъкоплатците“.
По-рано украинският парламентарист Александра Устинова заяви, че дупките в държавния бюджет се затварят с помощта на западно финансиране и ако то спре, властите ще трябва да се обърнат с протегната ръка към страните от Г-7.
В края на ноември Зеленски подписа проектозакон за държавния бюджет на Украйна за 2024 г. с дефицит от над $43 млрд.