БЕЛГИЕЦ, ИЗДИРВАН ЗА ТРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЩЕ БЪДЕ ПРЕДАДЕН НА РОДИНАТА СИ

0
399

Варненският апелативен съд потвърди решението на Добрички окръжен съд Хуго Н., поданик на Кралство Белгия, да бъде предаден на съдебните власти в родината си, които го издирват за извършени три престъпления. Мъжът е разследван за участие в престъпна организация, фалшифициране на документи и пране на пари, получени от престъпна дейност. Закононарушенията били свързани с използване на документи с невярно съдържание с цел укриване на данъци.

Европейската заповед за арест се базира на издадена задочно заповед за арест от Първоинстанционен съд – Лимбург. С нея се иска ареста и предаването на Хуго Н. за провеждане на наказателно производство. 79-годишният мъж е бил задържан през май в Каварна. Белгийският поданик има статут на продължително пребиваващ в България. Добричкият окръжен съд е допуснал изпълнението на Европейската заповед за арест и предаването на компетентните власти на чуждия гражданин. Определена му е била мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Защитникът на лицето, чието предаване се иска, оспори правилността на първоинстанционния съдебен акт, защото според него формата и съдържанието на ЕЗА не отговарят на изискванията. Представителят на Апелативна прокуратура Варна подчерта, че мъжът е със статут на продължително, а не на постоянно пребиваващ.

Апелативният съд съобрази, че молещата държава в достатъчна степен е изложила основанията си. „В основата на взаимното признаване на съдебните актове следва да стои уважението към правото на другия и вяра в достигането от всяка държава-членка на минималния праг на защита на основните права на човека и на принципите на правовата държава“, мотивира се настоящата инстанция. Тя не откри наличие на предпоставки за отказ да се изпълни Европейската заповед за арест.

Решението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване. НДТ