Балчишкият музей с изложба в НС , посветена на Понтийската майка на Боговете

0
372

Пътуващата изложба „Храмът на Понтийската майка на Боговете – Кибела от Дионисополис”  беше представена официално днес от 11,30 ч. в Народното събрание на Република БългарияТя е посветена на 15 години от откриването на античния храм в гр. Балчик, съобщи директорът на Исторически музей – Балчик Радостина Енчева. Той е определян от археолозите като “откритието на века” и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр.

„Храмът на Кибела, открит случайно при изкоп за строеж в частен терен през 2007 година в Белия град, заслужава обединението на всички лидери и хора, които имат възможността да помогнат, за да бъде античната ценност възстановена и експонирана подобаващо за туристите” – разкри посланието на изложбата директорът на музея.

„Идеята се появи преди две години при наближаването на 15-годишнината, но политическата криза отложи събитието. Надяваме се да успеем през април месец и в Президентството“ – сподели още Радостина Енчева.