Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в САЩ, води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, предаде Ройтерс.
След преброяването на 99 процента от гласовете в щата, Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп – 48,1 процента.

Тази разлика е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 г., когато той надделя с малко над 10 000 гласа.

С шестнайсетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, Байдън вече изглежда, че си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа.

Щабът на Тръмп обаче подаде жалби срещу преброяването на гласовете в Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Държавният секретар на Мичиган Джослин Бенсън определи съдебния иск на екипа на Тръмп като “фриволен” и подчерта, че преброяването на гласовете в щата е било “ефикасно, прозрачно, сигурно и методично”.

Доналд Тръмп, заяви, че се смята за “морален”победител в изборите в щата Мичиган. Той публикува съобщение в Туитър:

Обявихме, че сме победители по отношение на печеленето на електорални гласове в Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина, всяка от които има значително повече гласове за Тръмп. Освен това обявяваме, че се смятаме за победители в Мичиган, тъй като там имаше много тайно изхвърлени бюлетини, както се съобщава “.

Изборният щаб на Тръмп поиска по-рано временно спиране на преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания:

“Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп до местата, на които се броят бюлетините. Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп”, заяви кампанията на Тръмп.

Според ръководителя й Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините.

Съгласно изборните правила в почти всички щати, кандидатът с най-много гласове печели всички техни представители в избирателната колегия. Невада дава 6 гласа и в момента Байдън има малка преднина от около 8000 гласа.

Според източници от щаба на Тръмп, той  вярва, че “все още има път към победата”, но “настроението пада”. Според телевизията той губи подкрепа от редица представители на Републиканската партия, по-специално заради поредица от изявления в Туитър за предполагаеми фалшификации на изборите.

Според  изборните правила в почти всички щати, кандидатът с най-много гласове печели всички представители в избирателната колегия. Повечето от тези щати не са сред онези с най-голяма електорална тежест, но те ще решат вота.

http://epicenter.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА