Около 1000 са вече украинците, настанени на различни места в Балчик – хотели, квартири, при роднини, приятели. Това са грубите изчисления на Христо Желев – управител на един от няколкото хотела в града, приютили бягащи от войната в Украйна. До края на седмицата прогнозата му е броят им да достигне 1500, още повече, че и в Кранево са отворили бази, които приемат хора.
Правителствените решения не са достатъчно изяснени как ще функционират, са сред притесненията на хотелиерите. Един от висящите проблеми е регистрацията за временна закрила на всички хора, които вече са пристигнали, и дали ще бъде получено подпомагане за престоя им тук от  две седмици. Отделно няма яснота как ще става разплащането, заяви Христо Желев от хотел „Самара“, където са настанени 120 души, от които половината деца.
Няма яснота за въпросната помощ към хотелиерите как точно ще се получава разплащането, в какви срокове. Не е ясно самото кандидатстване как ще става. Най-лесният вариант щеше да бъде на база на регистрираните нощувки, защото всички тези хора са регистрирани, цялата база данни я има в полицията, общините и т.н.. Ако всичко става на база фактурирани разходи, ние реално погледнато до първите пет дни на април, когато трябва да декларираме всички разходи, няма да сме получили фактури за тока, за водата и един куп други разходи – заплати, осигуровки. Ще се получи така, че ние ще сме правили един месец огромни разходи, 90 процента от които няма да можем да декларираме, съответно ще трябва да чакаме още един месец, и така два месеца ние трябва да храним хората, да плащаме електричество и т.н.. Превръщаме се в една социална структура, не зная кой хотел би могъл да издържи толкова дълго време“ – коментира Желев.
Деликатна тема са и социалните разходи, която поемат хотелиерите.
„Ако държавата реши да ни признава само настаняване и изхранване, всичко останали социални разходи, които в момента поемаме, те ще трябва да останат за наша сметка. Хората нямат бебешки храни, бельо, дрехи, лекарства … Всеобхватни грижи, кои се опитваме някак си да поемем. Не е ясно дали държавата ще осигури някакво подпомагане в тази посока. Досега ни помагат доброволци, БЧК ни оказва помощ. Регионални структури се опитват да ни помогнат по някакъв начин, но законовите процедури в момента са пречка, а не помощ“ – каза още хотелиерът.  https://bnr.bg/varna