Националният център за изследване на зоонотичните инфекции на Монголия обяви карантина в съседна република Алтай и Тува поради бубонна чума. Карантината започна да действа в страната от 29 юни и ще продължи за неопределено време.

Причинителят на бубонната чума е открит при двама местни жители, жена и мъж. Отбелязва се, че преди появата на болестта двамата са яли сурово месо. Според CentralAsia жената е в критично състояние. Установено е, че 60 души са имали пряк контакт с нея, а други 400 – косвено.

През есента на 2019 г. във вътрешна Монголия в Северен Китай бяха регистрирани четири случая на бубонна чума, а 28 души бяха изпратени в карантина. Хората могат да се заразят с бубонна чума след контакт с ловец. Според китайската правителствена агенция Синхуа, предполагаемият ловец, чието име не е посочено, се заразил с чумата, след като хванал и изял див заек.

Бубонната чума се предава на човек в резултат на ухапване от заразена бълха, при контакт с болните и от въздуха с капчици. Смъртността от бубонна чума достига 30-60%, а белодробната форма на чума при липса на лечение винаги води до смърт.

Опасно ли е огнището на бубонна чума за руснаците?

Според специалиста по инфекциозни болести София Русанова, огнището в Западна Монголия само по себе си не представлява опасност за жителите на руските региони, граничещи с Монголия. Бубонната чума е най-честата форма на заболяването, но не може лесно да се предава от човек на човек.

„Ако се спазват всички превантивни мерки, тогава разпространението на болестта няма да се случи. По принцип бубонната форма не е толкова заразна, колкото белодробната или чревната, когато се развие сепсис. Когато нямаше антибиотици, нямаше хигиена, инфекцията се разпространи бързо. И сега карантинните мерки и антибиотичната терапия могат ефективно да се борят с болестта. Разбира се, има пациенти с тежка форма и заболяване с умерена тежест, но въпреки това не е толкова опасно, че да се вика „охрана“, казва Русанова.

Пресслужбата на руското посолство в Улан Батор също заяви на 2 юли, че няма причина за притеснение от избухването на бубонна чума в Монголия.

„Всичко това се случи в отдалечения от Улан Батор аймак (модерна административно-териториална единица в Монголия). Намира се в западната част на страната. Все още нямаме данни, че има руснаци там. Има два случая – това са двама души в два сомона (най-малката административно-териториална единица). И незабавно бяха предприети мерки от местните власти “, се казва в дипломатическото изявление.

Посолството отбеляза, че хората с бубонна чума са изолирани. Пътеките към районите, където са докладвани случаи, са блокирани. Дипломатическата мисия заяви, че в Монголия има естествени огнища на чума. Заболяването се разпространява от tarbagans (бозайник от рода Marmots). Въпреки забраните и препоръките на властите, жителите продължават да ловуват животни и да ги ядат, тъй като тези животни се считат за местен деликатес.

Как мога да се разболея от чума и как болестта прогресира?

Възбудителят на чума, бактерията Yersinia pestis, прониква в човешкото тяло (например на мястото на ухапване от бълхи) и се придвижва през лимфната система до най-близкия лимфен възел, където започва да се размножава. Лимфният възел се възпалява, набъбва и създава болка. Такива лимфни възли се наричат ​​”бубони”. В по-късните етапи на инфекцията възпалените възли могат да се превърнат в открити гнойни рани.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че чумата се лекува ефективно с конвенционални антибиотици, ако те се използват в най-ранните стадии на заболяването. С по-нататъшното развитие на бубонната чума инфекцията може да се разпространи в белите дробове. В този случай има по-тежка форма на заболяването, наречена белодробна и всеки пациент с пневмонична чума може да предаде инфекцията на околните с въздушни капчици.

Според СЗО, предаването на чума от човек на човек може да се случи чрез вдишване на заразени малки капки от дихателните пътища на пациент с белодробно заболяване. В други случаи предаването на чума от човек на човек е рядко.

Какви са симптомите на чумата?

Симптомите на чума включват внезапна температура, втрисане, главоболие и болки в тялото, както и слабост, гадене и повръщане. При бубонна чума могат да се появят и болезнени възпалени лимфни възли. Симптомите на белодробна форма се появяват малко след инфекцията (понякога по-малко от 24 часа) и включват тежки респираторни симптоми като задух и кашлица, често с храчки, оцветени с кръв, съобщива https://aif.ru

Начална страница